AKTUÁLNE: Polícia pozná meno autorky poplašnej nahrávky. Čaká ju trest

AKTUÁLNE: Polícia pozná meno autorky poplašnej nahrávky. Čaká ju trest Ilustr.foto: Polícia SR

Posledné dni sa objavili tri nahrávky, ktoré šírili dezinformácie v súvislosti s koronavírusom a boli masovo zdieľané medzi užívateľmi Messengera a WhatsAppu ale aj na ďalších sieťach.

 "Žiadali sme vás o pomoc s identifikáciou hlasom, prípadne s identifikáciou reťazca, aby sme prišli na to, kto ako prvý správu poslal. Máme za sebou prvé výsledky.

Tak ako informoval prezident Policajného zboru Milan Lučanský, máme stotožnenú prvú osobu, ženu z okresu Dunajská Streda, s ktorou sú vykonávané procesné úkony. Policajná práca pokračuje aj v ďalších prípadoch, zatiaľ nemôžeme ísť do detailov,“ oznámila polícia. Podľa policajnej viceprezidentky žena má 40-rokov. Jej meno nezverejnili.

Jedna z nahrávok so ženským hlasom sa začínala takto: "Čauko, prosím ťa, informuj všetkých tvojich ľudí, že v prípade, keby dostanú nejaké jemné teploty, nech v žiadnom prípade neberú brufen...“ Ženský hlas ďalej hovorí, o tom, že podľa informácií z Univerzity vo Viedni z pitevných správ zosnulých z Talianska zistili, že vo veľa prípadoch sa našiel brufen a že kombinácia koronavírusu a brufenu zduplikuje komplikácie.

podrobnosti: Nahrávky o 1500 hliadkujúcich vojakoch, uzatvorení Bratislavy, brufene, sú hoaxy. Nešírte ich (VIDEO)

Viedenská univerzita informácie zo správy poprela. Za poplašný hoax označil správu premiér aj polícia.

Zaujíma vás zákulisie médií a nechcete naletieť na žiaden hoax, sledujte nás aj na Facebooku.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.