Hoaxy, že členovia krízového štábu rokujú bez rúšok, už majú tisícky zdieľaní (FOTO)

Hoaxy, že členovia krízového štábu rokujú bez rúšok, už majú tisícky zdieľaní (FOTO) Fotka TASR z marca tohto roka publikovaná na webe RTVS, ktorú zneužili šíritelia hoaxov

Na facebooku sa šíri poburujúca informácia s fotkou, že v čase, keď sa sprísnili pandemické opatrenia, krízový štáb rokoval bez rúšok.

Ide pritom o fotku z rokovania krízového štábu z marca tohto roka, z obdobia, keď ešte nebola povinnosť nosiť rúška. Na fotke agentúry TASR, ktorá je z 12. marca, napríklad vidieť bývalú ministerku vnútra Denisu Sakovú, ktorá nie je členkou aktuálneho krízového štábu.

Hoax už zdieľa mnoho profilov. Pôvodný alebo jeden z prvých je profil s názvom Frantisek Murin. „Krízový štáb a bez rúšok?? Každemu 1650 € pokuty. Hajzlici,“ napísal k fotke Murin.

Po niekoľkých hodinách má hoax viac ako 7 tisíc zdieľaní.

Hoax zdieľal napríklad aj profil s názvom Maria Angelic. Po tom, ako na jej hoax upozornila polícia, z jej stránky zmizol.

Aby sa človek nestal šíriteľom hoaxov, stačí naozaj málo: pred zdieľaním si pozorne prezrite text aj samotnú fotku, kto je na nej, kde je urobená, pouvažujte, prečo nie je veľmi zreteľná, alebo vyhľadajte pomocou google vyhľadávača totožnú fotku na internete a ľahko zistíte, že nie je aktuálna a publikovaná bola už v marci.

Podozrivé sú aj oba profily, ktoré fotografiu vo veľkom šíria - na stene majú množstvo podobných dezinformácií a pochybných odkazov.