Prečo vám prišla SMS, že ste COVID-19 pozitívni alebo negatívni, a pritom ste na teste neboli?

Prečo vám prišla SMS, že ste COVID-19 pozitívni alebo negatívni, a pritom ste na teste neboli? Foto: Omediach.com

„Dnes mi volal známy, že šiel včera s dcérou na test, ale bolo tam veľa ludi, tak nečakali. Dnes im prišla sms, že sú obaja pozitívni. Kde berie Matelko tie čísla? Umelo to nafukuje,“ napísal na facebooku istý Erik.

Podobné správy v týchto dňoch na sociálnych dňoch pribúdajú.  Ministerstvo zdravotníctva vysvetľuje, že je za tým len ľudská chyba.

„Preverovali sme podobné prípady s Národným centrom zdravotníckych informácií a vysvetlenie pre väčšinu podobných prípadov je jednoduché: ľudia niekedy robia preklepy pri zadávaní svojho telefónneho čísla, preto sa môže stať, že SMS-ka príde na číslo niekoho iného,“ vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva a radí, čo robiť, ak vám príde podobná SMS:

  • Ak by vám náhodou príde SMS-ka s negatívnym výsledkom testu a na teste ste neboli, stačí to jednoducho ignorovať. My sa za chybu ospravedlňujeme, vy môžete byť v kľude.

  • Ak by vám náhodou prišla SMS-ka s pozitívnym výsledkom testu a na teste ste neboli, bude vám ešte volať ÚVZ, s ktorým si vysvetlíte, že pravdepodobne došlo k chybe pri zadávaní čísla - ÚVZ potom dohľadá osobu, ktorej daný test prislúcha.

„V každom prípade, nie je dôvod vytvárať hneď konšpiračné teórie. Systém rozposiela SMS-ky automaticky, pri vysokom počte testov sa chyby a preklepy stávajú. Mrzí nás to, aj preto sa snažíme podobné situácie objasniť aj týmto spôsobom,“ dodáva ministerstvo.

 

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.