Pozor na falošné online zbierky na pomoc Ukrajine. Ako ich rozpoznať?

Pozor na falošné online zbierky na pomoc Ukrajine. Ako ich rozpoznať? Ilustr. foto: ESET

Krátko po začiatku konfliktu na Ukrajine vznikli prvé falošné humanitárne zbierky, ich počet bude pravdepodobne narastať. Ak chcete pomôcť, využite na to radšej overené organizácie.

Výskumníci spoločnosti ESET zachytili prvé podvodné výzvy k finančným darom pre ľudí zasiahnutých vojenským konfliktom na Ukrajine. "Bankové účty, na ktoré majú peniaze smerovať, sa však preukázateľne nedajú spojiť s legitímnym subjektom," upozorňuje ESET.

Výzvy sú zatiaľ v anglickom jazyku, no ESET predpokladá, že by sa mohli rýchlo začať šíriť nové verzie určené pre Slovensko či iné krajiny.

Falošné humanitárne zbierky patria do kategórie takzvaných scamov a šíria sa na sociálnych sieťach či prostredníctvom e-mailov. V tomto prípade sa podvodníci pokúšajú zneužívať utrpenie civilného obyvateľstva na Ukrajine. Pri podvodných výzvach na finančnú pomoc ale chýba akékoľvek potvrdenie legitimity.

Ako rozpoznať falošnú zbierku?

V podvodných príspevkoch na sociálnych sieťach alebo e-mailoch často nie je uvedené, v prospech akej organizácie má darca prispieť. Falošné zbierky taktiež uvádzajú veľmi nejasný účel, na ktorý bude pomoc využitá. Spozornite aj pri zbierkach, ktoré žiadajú platbu v kryptomene. Pokiaľ máte akékoľvek pochybnosti, overte si výzvu, inštitúciu či uverejnené číslo účtu na oficiálnych stránkach organizácie.

Ako nenaletieť falošnej zbierke?

• Prispievajte prostredníctvom známych organizácií, ktoré preukázateľne pomáhajú v tejto sfére a majú na Ukrajine partnerov.
• Prispejte prostredníctvom oficiálnej stránky organizácie, alebo sa obráťte priamo na organizáciu, ak máte akékoľvek podozrenie o pravosti zbierky. Útočníci sa môžu vydávať aj za legitímne organizácie.
• Spozornite pri žiadosti o platbu v kryptomene, väčšina organizácií, ktoré pomáhajú vo vojnových zónach neprijíma takéto príspevky.
• Vyhnite sa kliknutiu na odkazy a sťahovanie príloh v nevyžiadaných e-mailoch od neznámych ľudí, ktorí vyzývajú k okamžitému konaniu. Môžete si tak do zariadenia stiahnuť malvér.
• Overte si aj zbierku, ktorú vám odporúčil niekto známy, mohol byť obeťou podvodu.
• Nerobte unáhlené rozhodnutia, podvodníci chcú zneužiť naliehavosť situácie, aby od vás vylákali peniaze.

Odporúčame: Chcete pomôcť ľuďom na Ukrajine? Prinášame zoznam dôveryhodných organizácií aj kam pomoc smeruje