Denník N zverejnil video, ako Rusi verbujú redaktora z Hlavných správ na spoluprácu pre ruskú rozviedku (VIDEO)

Denník N zverejnil video, ako Rusi verbujú redaktora z Hlavných správ na spoluprácu pre ruskú rozviedku (VIDEO)

"Povedal som Moskve, že si taký dobrý chlapec, máš veľa kamarátov, že si taká slovenská mafia. A Moskva rozhodla, že budeš taký lovec..." Denník N dnes zverejnil krátky zostrih z videí, ktoré urobili slovenské bezpečnostné zložky pri odhaľovaní ruskej špionáže na Slovensku. Na videu je vojenský pridelenec na ruskej ambasáde Sergej Solomasov, ktorý na konci vytiahne z vrecka dvakrát 500 eur a verbuje redaktora Hlavnách správ.

Na videu je Sergej Somonov ako verbuje Bohuša Garbára na spoluprácu pre ruskú rozviedku. Garbár písal pod rôznymi pseudonymami do konšpiračných Hlavných správ a militantnej podstránky HS s názvom Armádny magazín, druhý bol vojenským pridelencom na ruskej ambasáde v Bratislave, aj keď toto jeho označenie nie je celkom presné.

Podľa Denníka N ide o stretnutie v parku v roku 2021, ktoré zachytili slovenské bezpečnostné zložky špeciálnou technikou.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) už zadržala plukovníka zo slovenského ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) a osobu, ktorá je spojená s dezinformačným webom Hlavné správy, osoby mal podplácať zamestnanec ruského veľvyslanectva na Slovensku.

„Na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb, Slovenská republika dnes rozhodla o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch,“ vyhlásilo ministerstvo.

Toto video je súčasťou dôkazov proti celej skupine. Slovensko ešte v pondelok vyhostilo Solomasova a ďalších dvoch ruských diplomatov. Krajinu musia opustiť do 72 hodín.

Národný bezpečnostný úrad začiatkom marca rozhodol o vypnutí Hlavných správ a Armadného magazínu. a stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti. „NBÚ rozhodol v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu,“ informoval hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habara.

Podrobnosti: NBÚ zablokoval najväčší proruský web na Slovensku Hlavné správy aj ich Armadnymagazin.sk

 

 Hlavné správy nepriamo potvrdili, že pre nich pracoval ruský špión. "Hlavné správy sa dištancujú od činnosti občasného nehonorovaného dopisovateľa, ktorý mal pracovať pre ruskú rozviedku. O tejto jeho činnosti nikto v redakcii nevedel. Jeho príspevky sa netýkali Ruska, nemal žiaden vplyv na chod denníka Hlavné správy. Preto žiadame, aby Hlavne správy neboli zaťahované a spájané so súkromnou aktivitou tohto občasného dopisovateľa, ktorý za svoje príspevky ani nedostával honorár," napísali Hlavné správy na sociálne siete.

Hlavné správy sú najväčší dezinformačný web na Slovensku

Ich obsah tvoria väčšinou agentúrne správy, mnohé však manipulatívne upravujú. Preberajú proruské články a v hodnotení zahraničnej politiky optiku Kremľa.

Hlavné správy majú najväčšiu čítanosť na dezinfoscéne. Podľa odhadov Omediach.com je to približne tretina až polovica čítanosti Denníka N. Vznikli v roku 2012, stojí za nimi košická firma Heuréka Evolution.

Po roku 2018 nastal prudký nárast počtu zverejnených správ, čítanosti ale aj tržieb webu.

Web funguje ako denník – publikuje denne veľké množstvo článkov (pracovné dni cca 200, víkendy 50). Majú klasické podsekcie a dokonca aj vlastnú dennú karikatúru, fotku dňa, sekciu blogov. Dávajú priestor väčšine antisystémoých strán a hnutí.

Súčasťou HS bol posledné roky aj proruský Armadnymagazin.sk, ktorý prinášal jednostranné informácie o bezpečnosti, obrane. Väčšina textov bola preberaná od proruských autorov. Aj tento web dnes nefunguje.

Pre Hlavné správy píše aj Rus Jevgenij Paľcev (podpisuje sa menom Eugen Rusnák), upozornil v minulosti Denník N. Jeho texty šírili kremeľskú propagandu. Paľcev má kontakty s ruskou mediálnou skupinou Rossija Segodňa (Rusko dnes), ktorú financuje Kremeľ.