Hlavné správy po hrozbe vysokej pokuty stiahli blog spochybňujúci holokaust

Hlavné správy po hrozbe vysokej pokuty stiahli blog spochybňujúci holokaust

Jeden z hlavných šíriteľov dezinformácií a proruskej propagandy na Slovensku - web Hlavné správy - šíril niekoľko mesiacov antisemitský text, ktorý na základe skreslených a zmanipulovaných údajov, manipulatívnym expresívnym slovníkom vyvolával nenávisť k Židom a spochybňoval holokaust.

Na konci minulého roka začala Rada pre mediálne služby z vlastnej iniciatívy správne konanie voči Hlavným správam za blog na ich stránke s názvom „Židovka z Tel Avivu odhaľuje falšovanie príbehu o holokauste“.

Text, ktorý vyšiel 1. septembra, patril na stránke medzi najčítanejšie, podobný text šírili v tom čase aj viaceré proruské zahraničné weby. Hoci text šíril antisemitizmus, a bol v rozpore s pravidlami blogovania Hlavných správ, web texty blogu šíril mesiace a to až do času, kým voči ním Rada nezačala správne konanie. Až potom blog odstránili, majiteľovi webu spoločnosti Heuréka Evolution hrozila pokuta od 2 500 do 100 000 eur. Problémom nebol len jeden text ale celá séria autora blogu Borisa Mesára, ktoré Hlavné správy nechávali na webe.

Antisemitské vyjadrenia v týchto textoch sú tak závažné, že by sa na ne mala pozrieť aj polícia. Za podnecovanie k nenávisti voči rase a etnickej skupine je sadzba odňatia slobody tri roky. Niečo o tom vie napríklad Tibor Rostás.

Niektoré z nepravdivých tvrdení blogu:

- v texte píše, že počas druhej svetovej vojny sa počet židovskej populácie na svete neznížil, ale zvýšil o 2 milióny
- prináša špekulácie, že "holokaust sa odohral desaťročia pred druhou svetovou vojnou"
- napísal, že „na pozadí genocídy ruského obyvateľstva Donbasu, ktorú zorganizovali sionisti na čele s predsedom Európskeho židovského parlamentu Igorom Kolomojským, vyzerá táto správa, mierne povedané, čudne.“ Podľa kancelárie rady citovaná veta naznačuje, že za „genocídu ruského obyvateľstva Donbasu“ môžu osoby židovskej národnosti (Židia) a ich predstavitelia, a teda naznačuje vinu Židov za údajnú genocídu na Donbase. Toto tvrdenie je propagandistický naratív šírený ruskou vládou, ktorý má ospravedlniť agresiu Ruska voči Ukrajine
- hlavným posolstvom blogu je výpočet údajných „zlovoľných“, škodlivých a agresívnych aktivít Židov, židovského národa, osôb židovskej národnosti alebo židovských organizácií alebo výpočet udalostí, ktoré naznačujú (implikujú), že Židia sfalšovali údaje o počte obetí holokaustu, a to až do takej miery, že je možné, že v skutočnosti sa žiaden holokaust neudial, že osoby židovskej národnosti zorganizovali údajnú genocídu ruského obyvateľstva Donbasu, že práve krajiny s veľkým počtom židovského obyvateľstva zaviedli sankcie proti Rusku, že vinníkom krviprelievania v Palestíne je paušálne a všeobecne označené „židovské obyvateľstvo“, že sionistické organizácie majú „odpornú náchylnosť vystatovať sa svojím božstvom“, že Židia sú rasisti a že sú „chorí“, že počítanie počtu Židov vo svete „silne pripomína Hitlerovu rovnako odpornú náchylnosť počítať čistých árijcov vo svojich radoch“, že Židia podvádzajú aj ohľadom svojho pôvodu z biblických Hebrejov, že aktivity osôb židovského pôvodu „posúvajú svet do stredoveku“ atď.

Odporúčame aj: Pozrite si video, ako Rusi verbujú redaktora z Hlavných správ na spoluprácu pre ruskú rozviedku (VIDEO)

Kancelária rady označila blog za nelegálna obsah

"Tieto vyjadrenia a posolstvá obsiahnuté v blogu, brané v celkovom kontexte a súhrne, zohľadniac pritom aj používanie emocionálne zafarbených a expresívnych slov s negatívnym významom, ktoré sú v čitateľoch schopné vyvolať odpor, znechutenie a averziu voči osobám židovského pôvodu, v konečnom dôsledku vytvárajúobraz Židov ako arogantných a morálne skazených škodcov, agresorov, podvodníkov a falšovateľov pravdy," píšu právni experti kancelárie rady, podľa ktorých blog svojím obsahom predstavuje podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v zmysle Trestného zákona. Blog bol podľa definície zákona o mediálnych službách "nelegálnym obsahom." 

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že je skrytým akcionárom konšpiračných Hlavných správ

Čo na to vedenie Hlavných správ?

"Obsah blogov nečítame, nemoderujeme, neupravujeme a riešime ich iba v prípade nahlásenia zo strany občanov. Po tom, čo sme sa z médií dozvedeli, že Rada pre mediálne služby začala správne konanie kvôli blogu zverejnenom na našom blogovisku blogerom Borisom Mesárom sme jeho blogerský profil pozastavili a zamedzili naň prístup verejnosti a to až do rozhodnutia Rady. Po tom, čo nám bude doručené rozhodnutie rady v tejto veci budeme postupovať podľa tohto rozhodnutia,“ regoval vydavateľ webu spoločnosť Heuréka Evolution v stanovisku pre radu.

Políciu na tvorbu blogera Masára upozornil už minulý rok Denník N. Pokúšame sa získať stanovisko polície, či zverejnením a šírením textu nedošlo k spáchaniu trestného činu rozširovania extrémistických materiálov alebo hanobenia národa, rasy a presvedčenia.