Hlavné správy prehrali súd s projektom Konšpirátori.sk

Hlavné správy prehrali súd s projektom Konšpirátori.sk Foto, ako Rusi verbovali špióna z Hlavných správ Reprofoto Denník N

Mestský súd Bratislava IV na dnešnom pojednávaní v celom rozsahu zamietol žalobu dezinformačného webu Hlavné správy. Ten žaloval projekt Konšpirátori.sk za údajné poškodzovanie dobrej povesti tým, že ho zaradili na zoznam problematických stránok.

 “Úspech v šikanóznom spore s Hlavnými správami je potvrdením toho, čo tvrdíme od začiatku: že kritizovať dezinformačné weby je legitímne a v poriadku. Sme radi, že súd po rokoch rozhodol tak, ako sme očakávali. V slušnej spoločnosti totiž takýto spor ani nemohol dopadnúť inak,” povedal Ján Urbančík, predseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk, ktoré zverejňuje zoznam stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Tento zoznam slúži na informovanie verejnosti, ale môžu ho použiť aj firmy, ktoré nechcú, aby sa ich reklama zobrazovala na pochybných weboch.

"Počkáme na doručenie rozsudku a následne sa voči nemu odvoláme. Veríme, že odvolací súd, zohľadní všetky súvislosti a bude korigovať rozsudok mladej sudkyne," reagovali Hlavné správy na svojom webe.

Odporúčame aj: V prípade špionáže pre Rusov figuruje prorektor, bývalý asistent poslanca, redaktor Hlavných správ aj bývalý príslušník SIS

Vydavateľ Hlavných správ zažaloval nielen prevádzkovateľov projektu, ale aj všetkých členov a členky komisie osobne. Podľa jednej zo žalovaných členiek komisie, historičky Maríny Zavackej, to hraničí s právnou šikanou: “Všetky weby hodnotíme na základe kritérií, ktoré sú jasné a verejne dostupné. Robíme to ako dobrovoľnícku aktivitu. Žalobu považujem len za ďalší pokus šikanovať alebo zastrašiť ľudí, ktorí verejne poukazujú na nekvalitu takýchto webov,” povedala Zavacká, ktorá v projekte pôsobí od roku 2017.

“Verím, že ide o precedentné súdne rozhodnutie. Súd týmto rozsudkom dal jednoznačne prednosť slobode prejavu a potvrdil, že v demokratickej spoločnosti je nevyhnutné viesť kritickú debatu o šírení dezinformácií a hoaxov,” povedal Tomáš Kamenec z Advokátskej kancelárie Paul Q, ktorá projekt Konšpirátori.sk v súdnom konaní zastupuje. “Je vo vitálnom záujme Slovenska chrániť demokraciu aj kritikou tých, ktorí sa v záujme vlastných ambícií alebo v službe cudzím záujmom neštítia otravovať mysle ľudí klamstvami a nenávisťou,” dodal Kamenec.

Odporúčame aj: Hlavné správy po hrozbe vysokej pokuty stiahli blog spochybňujúci holokaust

Hlavné správy museli Konšpirátori.sk dočasne stiahnuť zo zoznamu v marci 2020 na základe vydaného neodkladného opatrenia. „Žalovali sme spoločnosť NetSuccess a Petit Press, ako aj jednotlivých členov hodnotiacej komisie,“ povedal vtedy šéfredaktor portálu Hlavné správy Róbert Sopko. "Iniciatíva prevádzkovaná, organizovaná a financovaná našou konkurenciou v podstate nás označila za neseriózne médium, seba samozrejme za seriózne a vyzývala zadávateľov reklamy, aby u nás neinzerovali, lebo by si tým mohli poškodiť dobré meno. Veľmi prefíkané. V podstate im akože záležalo iba na dobrom mene zadávateľov reklamy. A mnohí zadávatelia reklamy ako aj mediálne agentúry im na to skočili," napísali vtedy Hlavné správy.

Po ruskej invázii na Ukrajinu však súdy pristúpili k postupnému rušeniu rozhodnutí, ktorými pôvodne Hlavným správam poskytli ochranu. Dezinfoweb sa na zoznam Konšpirátorov vrátil v decembri 2022.

Ako ďalej píše projekt Konšpirátori.sk Hlavné správy pravidelne šírili prokremeľskú propagandu, nekriticky dávali priestor extrémistom, antivaxerom a rôznym konšpiračným teóriám. Pre šírenie antisemitizmu ich riešila aj Rada pre mediálne služby a ich prispievateľa Bohuša Garbára natočili pri preberaní úplatku od rozviedčíka z ruskej ambasády. Garbár neskôr pred súdom priznal, že sa dopustil trestného činu vyzvedačstva a dostal trojročný podmienečný trest a peňažnú pokutu 15 000 eur, ktorú však neskôr súd zrušil.