Krajský súd v plnom rozsahu potvrdil, že Ľuboš Blaha je povinný zdržať sa verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií o prezidentke

Krajský súd v plnom rozsahu potvrdil, že Ľuboš Blaha je povinný zdržať sa verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií o prezidentke Foto: Facebook Ľuboš Blaha

Krajský súd v Bratislave v prípade verbálnych útokov zo strany poslanca Smeru Ľuboša Blahu na Zuzanu Čaputovú dal za pravdu prezidentke.

 Prezidentka na ochranu svojej osoby pred opakovanými dehonestujúcimi a nepravdivými verbálnymi útokmi poslanca Ľuboša Blahu už v marci 2022 úspešne uplatnila inštitút neodkladného opatrenia. Poslanec Blaha proti vydanému neodkladnému opatreniu podal odvolanie, o ktorom 21. júla 2022 rozhodol Krajský súd v Bratislave. Krajský súd sa v celom rozsahu stotožnil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a v plnom rozsahu ho potvrdil. Proti tomuto rozhodnutiu už nie je prípustné odvolanie, informuje v tlačovej správe advokátska kancelária Taylor Wessing, ktorá v spore zastupovala prezidentku.

Krajský súd potvrdil, že Okresný súd Bratislava I správne a odôvodnene neodkladným opatrením nariadil poslancovi Blahovi, aby sa zdržal zverejňovania a šírenia tvrdení o tom, že prezidentka je vlastizradkyňou, americkou agentkou, agentkou cudzích mocností, ako aj zverejňovania a šírenia nepravdivých informácií o tom, že prezidentka spáchala trestný čin vlastizrady alebo že je ovládaná Spojenými štátmi americkými. Zákaz šírenia takýchto tvrdení nie je obmedzený len na sociálne siete, ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu.

Krajský súd súčasne potvrdil aj to, že nariadenie trvalého odstránenia častí viac ako dvoch desiatok statusov zverejnených na sociálnej sieti Facebook bolo odôvodnené a nepredstavovalo neprimeraný zásah do práv poslanca Blahu. "Tieto časti príspevkov obsahovali tie najzávažnejšie výmysly a urážky prezidentky, ktoré nemožno v demokratickej spoločnosti tolerovať, a to najmä z dôvodu, že neoprávnene a bezprostredne zasahujú do osobnostných práv prezidentky. Rozhodnutie krajského súdu tak fakticky podporuje odôvodnenosť rozhodnutia prevádzkovateľa sociálnej siete Facebook trvalo zrušiť stránku Ľuboša Blahu," píše právna kancelária.