Trnavský arcibiskup dnes koriguje svoje vyhlásenie

Trnavský arcibiskup dnes koriguje svoje vyhlásenie

Trnavský arcibiskup Ján Orosch dnes vydal vyhlásenie ku kauze zverejneného obežníka.

"Vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal môj dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chcem vyjadriť moju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave. Veľmi ma mrzí, keď som neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list. Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni. Úvodník k obežníku preformulujem," napísal Ján Orosch.

List kritizovala verejnosť, prezidentka, bývalá ministerka spravodlivosti, ale aj polícia. Proti listu sa ohradili aj mnohí veriaci, ktorí podpísali petíciu "Nie v mojom mene".

Podrobnosti: Arcibiskup Orosch šíri konšpirácie o tom, či obete zo Zámockej boli nevinné

Trnavský arcibiskup  v internom obežníku pre kňazov sa venoval aj vražde na Zámockej ulici. V liste píše, že ho zasiahla správa o vražde dvoch mladých ľudí z LGBTIQ+ komunity, no zároveň vyjadril nespokojnosť s tým, že vo vyjadreniach predstaviteľov štátu, bežných občanov aj zástupcov cirkvi mu vadí slovo „nevinné“ obete. Na list upozornil Denník N, ktorému ho poskytol nemenovaný kňaz, ktorý s textom arcibiskupa nesúhlasí.

„Ľudia, počnúc majiteľom klubu „Tepláreň“, návštevníci klubu, o ktorých sme sa nedozvedeli nič o ich veku, o ich možnej drogovej závislosti, pohoršlivom – a zo strany veriacich právom videnom – nemravnom konaní, až po poľutovaniahodné obete, sú naozaj všetci nevinní?“ pýta sa v liste najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v Trnavskej arcidiecéze.

Ján Orosch si v texte kladie otázku, či v Teplárni niekedy bola protidrogová razia. Čitateľovi podľa Denníka N tým podsúva obraz o obetiach ako o závislých od drog, pričom na to nemá žiadne dôkazy. „Zaujímalo by ma, koľkokrát bola v Teplárni protidrogová razia, ako často sa tam objavila kontrola osôb mladších ako osemnásť rokov, kto je vlastne majiteľom tohto „zariadenia“?“ pýta sa, pričom je známe, že Tepláreň vlastní Roman Samotný.

Odporúčame aj: TV Lux potrestali za omšu, v ktorej arcibiskup hovoril, že voliť Čaputovú je ťažký hriechom

KBS list nechcela komentovať. „KBS plní pastoračné úlohy pre dobro Cirkvi a všetkých veriacich. Keďže ide o dokument pre vnútornú potrebu Trnavskej arcidiecézy a slovo arcibiskupa sa viaže na tento dokument, KBS neprináleží ho komentovať,“ reagovala pre Denník N Tlačová kancelária KBS.

Ján Orosch sa už viackrát zviditeľnil kontroverznými vyhláseniami. Napríklad v roku 2015 zariadil, aby Adelu Vinczeovú vyškrtli z programu katolíckeho festivalu. V roku 2019 v kázni vysielanej na TV Lux veriacich upozorňoval, že ak budú v prezidentských voľbách hlasovať za jednu konkrétnu kandidátku, spáchajú ťažký hriech. Kandidátkou bola Zuzana Čaputová.