TV Lux potrestali za omšu, v ktorej arcibiskup hovoril, že voliť Čaputovú je ťažký hriechom

TV Lux potrestali za omšu, v ktorej arcibiskup hovoril, že voliť Čaputovú je ťažký hriechom Foto: abu.sk

Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes televízii Lux dala sankciu – upozornenie na porušenie zákona za slová arcibiskupa, kvôli ktorým televízia podľa rady porušila ustanovenia zákona o volebnej kampani.

TV Lux pár dní pred prezidentskými voľbami, 10. marca 2019, odvysielala priamy prenos sväte omše. V kázni trnavský arcibiskup Ján Orosch neobvyklým spôsobom odhováral od voľby niektorých kandidátov. Aj keď ich počas omše nemenoval, z jeho slov bolo zrejmé, že myslel hlavne Zuzanu Čaputovú a aj Eduarda Chmelára. Podľa dnešného rozhodnutia licenčnej rady, jeho kázeň mohla ovplyvniť hlasovanie voličov v neprospech týchto kandidátov.

Orosch v kázni k prezidentským voľbám povedal, že diabol nás pokúša a dáva nám ponuku prostredníctvom niektorých prezidentských kandidátov, ktorých názory sú nezlučiteľné s Kristovým učením a kresťanskými hodnotami. Konkrétne uviedol, že ide o kandidátov, ktorí podporujú interrupcie, homosexuálne manželstvá a adopcie detí homosexuálnymi pármi, LGBTI, mäkké drogy, eutanáziu. Arcibiskup vyzval veriacich, aby takýchto kandidátov nevolili: „Kresťan sa nemôže nechať zmanipulovať, nehľadiac na povinnosti vyplývajúce z desatora cirkevných prikázaní, evanjelia, z učenia katolíckej cirkvi, katolíckeho svedomia a voliť kandidátov, ktorí podporujú interrupcie, homosexuálne manželstvá, súhlas s tým, aby si mohli adoptovať deti, LGBTI, mäkké drogy, eutanázia,“ povedal Orosch, ktorý mal pred pár dňami spoločnú omšu s kontroverným kňazom Mariánom Kuffom, ktorý je v pozadí strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita, ktorá ide do koalície s kotlebovcami.

Arcibiskup pred voľbami kritizoval kňazov za to, že sa pridávajú k takýmto „ultraliberálnym“ názorom, keď povedal: „...postaviť sa v televízii a propagovať kandidáta, kandidátku za takto ultraliberálnu stranu za prezidentku, je ťažkým hriechom.“ Zuzanu Čaputovú v kampani v televízii podporil odvolaný arcibiskup Robert Bezák.

Kancelária Rady je toho názoru, že vzhľadom na verejnosti dostupné informácie vyznievala kázeň jednoznačne kriticky voči Čaputovej a Chmelárovi: "Keďže v rámci tejto kázne zaznel apel nevoliť takýchto kandidátov, ktorí kritizované názory zastávajú ... sme toho názoru, že v prípade týchto kandidátov možno konštatovať, že táto kázeň, odvysielaná v programe Svätá omša, už mala potenciál vyznievať v ich neprospech,“ píše kancelária rady.

TV Lux reagovala pre kanceláriu rady takto: „Kázeň je príhovorom k veriacim, zohľadňujúcim cirkevné učenie a často aj realitu aktuálneho diania v cirkevnom spoločenstve, či spoločenskom živote. Dotknutá kázeň bola práve takou, priniesla reflexiu aktuálnej spoločenskej témy z pohľadu cirkevného učenia. V kázni nebol menom spomenutý žiadny kandidát za prezidenta, či akákoľvek politická struna. Televízia ako sprostredkovateľ priameho prenosu v žiadnom prípade nemohla a nemôže meniť, či zostrihávať postupnosť jednotlivých časti omše a ani nemôže prestať s vysielaním bohoslužieb počas akejkoľvek volebnej kampane.“

Na Oroschove slová vtedy kriticky zareagovala Čaputová aj Róbert Bezák. „Vnímam to ako posolstvo, ktoré, žiaľ, rozdeľuje a nespája. Nechcem k tomu prispievať, a preto chcem skôr prehovoriť k ľuďom, aby sme sa nenechali rozdeľovať. Arogancii moci sa doposiaľ darilo len preto, že slušní ľudia boli rozdrobení,“ povedala Čaputová. „Pán arcibiskup Ján Orosch vie rýchlo rozdávať pečiatky s ťažkým hriechom,“ povedal vtedy pre Denník N Bezák, s ktorým bol arcibiskup Orosch v nepriamom konflikte, keďže nastúpil po Bezákovom odvolaní na trnavskú arcidiecézu.