Populárny správca nelegálneho servera s filmami dostal vo Francúzsku dva roky

Populárny správca nelegálneho servera s filmami dostal vo Francúzsku dva roky Reprofoto Streamiz

   

Súd vo francúzskom meste Nanterre pri Paríži poslal na dva roky do väzenia prevádzkovateľa nelegálneho servera pre streamovanie filmov, ktorý bol svojho času jedným z najpopulárnejších v krajine. Štyridsaťjedenročný administrátor, ktorý je na úteku, má rovnako zaplatiť odškodné vyše 80 miliónov eur. Uviedli to dnes francúzske médiá.

Medzi poškodené strany patria filmové štúdiá Disney, 20th Century Fox a Warner Bros či francúzske združenie autorov, informovali médiá s odvolaním sa na súdne zdroje.

Server Streamiz bol v roku 2011 druhým najobľúbenejším vo Francúzsku s 250.000 prístupmi denne, povedal denníku Le Parisien právnik združenia autorov (Sacem). Na stránke, ktorú francúzske úrady medzitým nechali zrušiť, bolo podľa neho k dispozícii asi 40.000 filmov, z ktorých niektoré ešte nevyšli na DVD a ktoré mali dohromady 500 milion zhliadnutí.

Prevádzkovateľa serveru polícia krátko zadržala v roku 2011, keď opúšťal svoje bydlisko v strednom Francúzsku. V batohu mal 30.000 eur v hotovosti schovaných v ponožkách. K vyšetrujúcemu sudcovi sa už ale neskôr nedostavil, preto na neho bol vydaný zatykač. Vyšetrovanie podľa francúzskych médií ukázalo, že si za dva roky prišiel na zhruba 150.000 eur.

Advokát poškodených strán označil pondelkový verdikt za exemplárny. Šéf Sacem uviedol, že rozsudok je jasným odkazom, že internetové pirátstvo nezostane nepotrestané.