Konečne. Prieskumník skončil, Facebook funguje ako predtým

Konečne. Prieskumník skončil, Facebook funguje ako predtým


Spoločnosť Facebook dnes skončila s testovaním tzv. Prieskumníka na Slovensku. V news feede (Novinkách) bolo niekoľko mesiacov vidieť len príspevky priateľov a sponzorované odkazy. Príspevky stránok sa ukazovali len v Explorer Feed (Prieskumníku), na ktorý odkazovala ikonka s raketkou. Pričom radenie príspevkov bolo veľmi chaotické, neraz vám ukazovala platforma aj tri dni staré príspevky a príspevky stránok, o ktoré ste nikdy nemali záujem.

Médiá a mnohé stránky firiem zaznamenali výrazný pokles aktivít čitateľov na ich facebookových stránkach.

Ak sa vám stránka facebooku načitáva stále s tzv. raketkou, odhláste sa a znovu sa prihláste.

K zavedeniu Prieskumíka pristúpil Facebook v októbri minulého roka. Až po tlaku novinárov, špeciálne Filipa Struhárika z Denníka N, spoločnosť oznámila, že šlo o test v šiestich krajinách. Okrem Slovenska sa testoval Prieskumník aj na Srí Lanke, v Bolívii, v Srbsku, Guatemale a v Kambodži.

„Ľudia nechcú dva samostatné feedy. V prieskumoch nám povedali, že boli menej spokojní s príspevkami, ktoré videli, a že dva samostatné feedy im v skutočnosti nepomohli byť v lepšom kontakte s priateľmi a rodinou,“ cituje spoločnosť Facebook Struhárik.

Facebook tiež priznal, že spustením Prieskumníka mali ľudia väčší problém dostať sa k dôležitým informáciám a  že spustenie testu neodkomunikovala správne a že v budúcnosti bude inak rozmýšľať o tom, ako novinky testovať a ako o nich informovať.