Vznikol nový magazín ZaPlotom.sk

Vznikol nový magazín ZaPlotom.sk

V týchto dňoch bol spustený neobvyklý online magazín, ktorý chce poukázať na lepšiu stránku Slovenska.

 

 

Za webom stojí Nadácia Pontis a slogan webu je „Čítanie o lepšej stránke Slovenska.“
ZaPlotom.sk chce poukazovať na ľudí, mimovládne organizácie a firmy, ktoré už dnes, vo svojom okolí, robia z našej krajiny lepšie miesto pre život, píše nadácia v tlačovej správe.

Web priniesol napríklad príbeh o úradníčke, ktorá sa odmietla nechať odsúdiť, či o dôchodcovi, „ktorý nevzdal zápas s veternými mlynmi a v dedine nastala zmena,“ alebo o občianskom združení ZOMOS, ktorého členovia vo svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu cestujú po slovenských dedinách a učia ako kontrolovať starostov a viacero ďalších pozitívnych príbehov.

„V Nadácii Pontis často stretávame ľudí, ktorí prispievajú svojím dielom k pozitívnej zmene našej krajiny. Často o nich ale niekto nevie. Preto sme sa rozhodli vytvoriť magazín, v ktorom ich chceme predstavovať. Najmä dnes, keď sú lepšie stránky Slovenka zatienené, je potrebné poukazovať na tých, ktorí sa odmietli zmieriť so súčasným stavom,“ povedala Lenka Surotchak, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis.

 

Názov ZaPlotom.sk vznikol z myšlienky, že existujú ľudia, ktorí sa nestarajú iba o dianie v mikroregióne ohraničenom plotom svojej záhrady, dediny, mesta či práce, ale vidia aj zaňho: „Často sa púšťajú do odvážnych aktivít na úkor svojho voľného času. Robia to navyše so všetkou energiou, lebo v týchto aktivitách našli svoje naplnenie,“ dodáva L. Surotchak.

Magazín ZaPlotom.sk bude prinášať jednu tému mesačne, ktorej sa bude venovať zo 4 rôznych uhlov pohľadu – z pohľadu sociálneho inovátora, mimovládnej organizácie, zodpovednej firmy, ale aj bežného človeka. Výstupom týchto článkov je rubrika „Rozum do vrecka“ s odporúčaniami na zlepšenie situácie pre každého z nás.

„V rubrike čitateľ nájde jednoduché a praktické rady, ako môže sám za seba denne zlepšovať danú oblasť,“ vysvetľuje Surotchak.