Zahynula opica Nonja, ktorá sa preslávila na facebooku

Zahynula opica Nonja, ktorá sa preslávila na facebooku Foto: FB Nonja

V rakúskej zoologickej záhrade pri zámku Schönbrunn dnes uhynula samica orangutana, ktorá sa preslávila svojimi fotografiami zverejňovanými na facebooku.

 

Podľa agentúry APA sa Nonja v roku 2009 stala prvou opicou s vlastným účtom na Facebooku. Dnes zoo oznámila, že ošetrovatelia samicu kvôli vážnym zdravotným problémom utratili.

"Nezostalo nám nič iné, než Nonju vyslobodiť," uviedol veterinár Schönbrunnskej zoo Thomas Voracek. Vo svojich 42 rokoch mala podľa neho vážne problémy s obličkami a v posledných dňoch sa jej stav začal dramaticky zhoršovať.

Na jej facebookovom účte sa objavovali fotografie, ktoré samica orangutana zaobstarala fotoaparátom v plastovom obale, ktorý do výbehu dostala.

Na svojich snímkach, za ktoré automaticky dostávala ako odmenu hrozienka, zachytila Nonja červené šalátové listy na kameni, návštevníkov za sklom alebo chlpaté telo jedného zo spolubývajúcich. Facebookovú stránku, na ktorej sa fotky objavovali, lajklo viac ako 60.000 ľudí.

Nonja však bola v Rakúsku hviezdou už dlho pred vznikom facebookového účtu. V 90. rokoch dostala k dispozícii štetec a farby, pomocou ktorých vytvorila približne 250 abstraktných obrazov. Podľa zoo za Nonjine diela niektorí zaplatili aj 2000 eur.

Nonja sa narodila v roku 1976 v Schönbrunne, najstaršej doteraz fungujúcej zoologickej záhrade na svete. Jej meno znamená v malajskom dievča. Po narodení sa o ňu staral ošetrovateľ, takže si zvykla na ľudskú spoločnosť. Platilo to však aj opačne: Počas štyroch desiatok rokov si zamestnanci aj návštevníci Schönbrunnskej zoo zvykli na Nonju. "Bude nám chýbať. Určite aj mnohých verným návštevníkom, ktorí si k nej vytvorili vzťah. Návštevníkov pozorovala, reagovala na nich, nabádala ich, aby jej ukázali obsah svojich tašiek," uviedla riaditeľka zoo Dagmar Schratterová.