Bývalý šéf šoubiznisu Nového Času a fotografka spustili Vanity Fail

Bývalý šéf šoubiznisu Nového Času a fotografka spustili Vanity Fail Zdroj: Vanity Fail

V sobotu 17. novembra odštartoval nový online magazín.

 

Vo svete sa teší dlhé roky obľube známy americký šoubiznisový časopis Vanity Fair. Na Slovensku v sobotu 17. novembra odštartoval online magazín s podobným ale obsahovo veľmi odlišným názvom Vanity Fail.

„Vanity Fail sa profiluje ako magazín s kvalitnými rozhovormi, informáciami zo sveta freelancerov, módy, celebrít, či politikov, ale aj ľudí, ktorým štandardné médiá nedávajú priestor,“ píšu zakladatelia Štefan Šperka, ktorý v minulosti pracoval vo viacerých bulvárnych médiách, a fotografka Andrea Jacenková.

Vanity Fail má jednoduchú štruktúru s dvomi hlavnými sekciami: PEOPLE a FASHION.

Medzi prvými článkami je rozhovor s blogerom Milanom Bardúnom, o jeho práci, živote či pracovnom vyhorení, rozhovor s Celeste Buckingham o postavení žien v šoubiznise, ženskej sile a emancipácii, vzťahoch a kariére. V sekcii PEOPLE je článok o modelke Simone Krainovej, rozhovor so slovenským realitným maklérom, žijúcim v New Yorku či videorozhovor s predsedom SaS Richardom Sulíkom o tom, čo sú jeho denné ranné rituály alebo s kým by nikdy nešiel na pivo, a či má v skrini tepláky.

 

"S mojou parťáčkou sme si povedali, its time, for showtime. Ľudia nechcú čítať iba bezduché články, bulvár, bombastické titulky. Ľudia jednoducho chcú čítať. Kvalitné rozhovory, reportáže, zaujímavosti nielen zo sveta fashion, celebrít, a tak ďalej…“ píše o magazíne jeden z autorov Šperka. „A to chceme byť presne my. Vanity Fail nie je o žiadnej chybe v programe. Nie je to fail. Je to o nás dvoch, ktorí sa rozhodli vykročiť z komfortnej zóny pohodlných veľkých korporácií a vyskúšať niečo vlastné. Niečo, kde nám nebude nikto diktovať, kde sa začínajú a kde končia hranice našej kreativity. Pretože pre nás vo Vanity Fail hranice neexistujú. Sme správne uletení a milujeme to, čo každý z nás predstavuje. Pisálek a "foťáčka",“ dodáva Šperka.

„Čo mi tu asi chýba... asi "časopis" ktorý by bol ako nedeľné ráno v meste. Raňajky v bistre na Laurinskej a prechádzka zašitými uličkami Bratislavy. Náhodne objaviť novootvorený obchodík, podnik alebo galériu. Alebo len staré riady rozvešané medzi oknami. Malé drobnosti, ktoré chcete vidieť a ktoré ani neviete, že vám tu chýbali. Cítiť sa chvíľu ako turista vo vlastnom meste. Toľko miest a ľudí si zaslúži našu pozornosť, no v mediálnom hurhaji ich nie vždy počuť... škoda. Fail dnešnej doby. Preto tento názov,“ píše Jacenková.

Andrea Jacenková pracovala v spoločnosti Ringier Axel Springer ako fotografka pre magazín Nový Čas Víkend, venuje sa tiež interiérovému dizajnu. Vyštudovala Fakultu architektúry na STU v Bratislave.

Štefan Šperka pracoval v Novom Čase najskôr ako redaktor, neskôr šéf oddelenia šoubiznisu. Rovnakú funkciu zastával aj v Spoločnosti 7 Plus (dnes News and Media Holding). Venuje sa online projektom FAKT24, vipstory.sk a spolupracuje s vydavateľstvom Scandal Media Group Karla Vagnera.