Denník N zaznamenal najvážnejší hackerský útok od svojho vzniku

Denník N zaznamenal najvážnejší hackerský útok od svojho vzniku Ilustr.foto: Denník N

Do systému Denníka N sa pokúsili preniknúť hackeri cez ruskú firmu.

 

Denník N dnes oznámil, že minulý týždeň zaznamenal najvážnejší kybernetický útok za štyri roky svojej existencie. Prvú neobvyklú aktivitu zaregistrovala redakcia vo štvrtok večer, ďalšie nasledovali v priebehu noci na piatok. Najväčší počet neobvyklých požiadaviek na web prichádzal okolo druhej ráno. Neznámy útočník sa pomocou automatizovaného nástroja pokúšal dostať do redakčného interného systému, píše Denník N, s tým, že útočníkom sa podľa dostupných informácií nepodarilo uspieť.

„Cieľom útoku nebolo vyradiť web z prevádzky, ale nájsť medzery, cez ktoré by sa heker mohol dostať k interným údajom,“ píše N.

Incident redakcia nahlásila vládnej kyberbezpečnostnej jednotke CSIRT, ktorá informáciu posunula Národnému bezpečnostnému úradu.

Analýza následne ukázala, že požiadavky prichádzali z IP adresy, ktorá je registrovaná na ruskú firmu Mir Telematiki so sídlom v Moskve. Ukrajinskí experti zo skupiny Stopfake, ktorí sa venujú informačnej vojne, si vlani všimli, že cez firmu Mir Telematiki fungoval aj nemecký neonacistický web Altermedia.

Odporúčame aj: Web Sme mal hackerský útok, problémy mala aj RTVS a Trend

Denník N doteraz útok tohto charakteru a rozsahu nezaznamenal. „V minulosti sme zachytili len menej závažné incidenty, pri ktorých sa útočníci snažili preniknúť do firemnej siete alebo zahltiť webovú stránku, aby nebola schopná odpovedať na požiadavky bežných čitateľov,“ píše N.
Kybernetický útok zažili už viaceré médiá, jeden z najväčších bol napríklad počas parlamentných volieb v roku 2014 na denník SME. Jedným z posledných bol kybernetický útok, keď sa pred niekoľkými týždňami niekto pokúsil nabúrať do systémov ministerstva zahraničných vecí.