Naučte svoje deti používať internet bez rizika

Naučte svoje deti používať internet bez rizika Foto: Orange

Internet je dnes bežnou súčasťou našich životov a výnimkou už nie sú ani tí najmenší. Naše deti od malička pracujú s internetom, ktorý je pre nich zdrojom zábavy, informácií, trávenia voľného času ale aj komunikácie s priateľmi a rodinou. Množstvo ľudí dnes vlastní smartfón, vďaka ktorému je internetové pripojenie na dosah takmer kdekoľvek.


Pri príležitosti Dňa pre bezpečnejší internet spoločnosť Orange opätovne pripomína dôležitosť toho, aby deti, ale aj ich rodičia a pedagógovia vedeli, ako efektívne využívať komunikačné technológie a predísť nástrahám digitálneho sveta.

Spoločnosť Orange na dôležitosť bezpečného a zodpovedného používania internetu poukazuje už viac ako desať rokov. Deti na internete už od útleho detstva trávia mnoho času hraním hier, sledovaním rôznych videí, chatovaním s priateľmi či vyhľadávaním informácií potrebných do školských úloh. Preto je potrebné chrániť ich pred hrozbami online sveta, ktorými sú napríklad kyberšikana či závislosť detí od internetu. Užitočným zdrojom informácií je stránka www.detinanete.sk - interaktívna webová platforma, ktorá obsahuje informácie, rôzne hravé testy či inšpirácie a rady z úst detskej psychologičky Márie Tóthovej Šimčákovej.

V spolupráci s ňou a mnohými inými odborníkmi Orange pravidelne realizuje aj bezplatné workshopy a informačno-vzdelávacie aktivity na školách, ktoré informujú rodičov a pedagógov o nástrahách online sveta. Každý rok sa týchto prednášok na školách zúčastní vyše 5 000 žiakov a okolo 500 rodičov a učiteľov. Alarmujúci je fakt, že vek detí, ktoré na internete surfujú denne viac než hodinu, sa každým rokom zvyšuje. Netreba však zabúdať na to, že aj vďaka aktivitám na internete deti dokážu rozvíjať svoj potenciál a naučiť sa nové veci, ako napríklad cudzie jazyky. Vzdelávať dokážu aj vhodne vybrané hry, ktoré zlepšujú logické a strategické myslenie. Je potrebné ich však vedieť k užitočnému používaniu nových technológií viesť.

„Bezpečnosť internetového pripojenia je pre Orange už dlhodobo jednou z hlavných priorít. V tomto kontexte sa snažíme apelovať na deti a tínedžerov, no predovšetkým na ich rodičov a pedagógov, ktorí by mali mať internetové pripojenie svojich detí úplne pod kontrolou. Prieskumy ukazujú, že rodičia nepoznajú dostupné portály o problematike využívania digitálnych technológií deťmi a informácie o bezpečnom používaní internetu ani nevyhľadávajú. Sme presvedčení, že internet môže byť pre deti výborným pomocníkom, treba však poznať jeho nástrahy a vedieť ako sa im brániť“, povedala Milica Danková, manažérka Nadácie Orange & a špecialistka pre zodpovedné podnikanie spoločnosti Orange.

Novou aktivitou Orangeu v tejto oblasti je dobrovoľnícky projekt Digital Skills, do ktorého sa zapojili aj zamestnanci Orangeu. Pripojili sa tak k rozbehnutej iniciatíve spoločnosti Accenture a ďalších firiem aktívnych v rámci Skupiny pre digitálne zručnosti Business Leaders Fora. Jeho cieľom je sprístupniť učiteľom vo všetkých okresoch na Slovensku inovatívny spôsob výučby programovania a informatiky a zaškoliť ich do problematiky nástrah na internete, ich rozpoznania a eliminácie a správnemu vedeniu žiakov k práci s novými technológiami. Zamestnanci Orangeu tak budú môcť učiteľom ukázať efektívne nástroje, ktoré im uľahčia výučbu v tejto aktuálnej problematike. Učitelia z celého Slovenska sa môžu o projekte dozvedieť viac na stránke www.ds.blf.sk.

Okrem edukácie Orange ponúka aj praktické produkty, ktoré pomáhajú predísť rizikovým stretom s internetom. Takýmto produktom je Prima Kids – prvá predplatená karta, s ktorou sa deti svojim rodičom vedia dovolať, aj keď sa im minie kredit. Súčasťou Prima Kids je aj služba ESET® Parental Control, ktorá chráni dieťa pred nevhodným používaním internetu a aplikácií v mobile. Rodičia získajú kompletný prehľad o tom, na čo dieťa využíva mobil, aké aplikácie a súbory si doň sťahuje, koľko času trávi na internete a aké stránky navštevuje. Užitočnou funkciou je aj nastavenie limitu pre hranie hier či zistenie polohy dieťaťa napríklad počas cesty zo školy domov vďaka GPS. Je to skutočne praktický nástroj pre rodičov, ako udržať kontrolu nad bezpečnosťou svojho dieťaťa v online i offline priestore.