Marián Balázs bude naďalej šéfredaktorom

Marián Balázs bude naďalej šéfredaktorom Foto: obcianskaplatforma.sk

Marián Balázs založil občiansku iniciatívu Občianska platforma. V súčasnosti je šéfredaktorom AMreport, webového magazínu o kultúre, médiách, politike a spoločnosti. Ten spoluzakladal v decembri minulého roka pri Akadémii médií.

 


9. mája vznikla Občianska platforma, na čele ktorej je Marián Balázs. Od novinárov sa očakáva nezávislosť od politiky,  iniciatíva zatiaľ nie je politickou stranou. Balázs na svojom vzťahu k magazínu sa nič meniť nechystá: „Ide o dva odlišné projekty. Občianska platforma je občianskou iniciatívou, ako ste si iste všimli, nie je politickým subjektom. Táto občianska iniciatíva nie je nijako spojená s internetovým magazínom AM Report," povedal pre Omédiách.com Balázs.

 

Balázs, bývalý františkánsky kňaz, bol neskôr šéfom poradcov premiérky Ivety Radičovej, dnes je jej partner. V minulosti zakladal časopis Zrno, Listy a písal pre viacero médií, napríklad Domino fórum. V magazíne AMreport v súčasnosti píše komentáre o spoločnosti aj o politike - napríklad Citujme Fica, Citujme Fica 2, Európa na prahu dospelosti, písal aj o kríze slovenských médií.

Prečítajte aj: Balázs, Füle aj Markovič spustili nový týždenník AM Report

Na stránke Občianskej platformy je bannerový odkaz na AMreport.

„V dialógu a spolupráci s odbornou obcou i občianskou spoločnosťou budeme klásť otázky a ponúkať riešenia. Sme presvedčení, že demokraciu nemožno redukovať na stranícko-politickú sféru a ani politiku na vec stranícko-mocenskú. K demokracii patrí aj silná a aktívna občianska spoločnosť. Dnes opäť nastal čas, aby sa starosť o veci verejné stala vecou nás všetkých. Spojme sily pre lepšie Slovensko!," píše iniciatíva na stránke obcianskaplatforma.sk.

Občianska platforma neodmieta ani možnosť, že by sa stala platformou rozdrobenej stredo-pravej politickej scény. Ako Balázs poznamenal pre Aktuálne.sk, či sa takýto scenár naplní „ukáže až čas". Priznáva však, že „táto ambícia tu je".

„ Ak chceme spájať, to politikum vylúčiť nemôžeme," dodal pre Aktuálne.sk. Či však nakoniec Občianska platforma zakotví ako klasická politická strana, Balázs jasne odpovedať nechce. Tvrdí, že to momentálne neriešia. Rovnako, ako komunikáciu s aktívnymi politikmi.