Europoslanci schválili reformu autorského práva na internete

Europoslanci schválili reformu autorského práva na internete Foto: EP

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes schválili reformu ochrany autorských práv na internete, ktorej cieľom je prispôsobiť európske autorské právo digitálnej ére a ktorú kritici označujú za cenzúru internetu.

 

Smernicu, ktorú dnes podporil EP, musia ešte schváliť krajiny EÚ, ktoré potom budú mať dva roky na to, aby ju previedli do svojho práva. Norma ukladá veľkým internetovým firmám platiť vydavateľom a umelcom za použitie ich diel. Internetovej platformy budú musieť preverovať, či užívateľov nahrávaný obsah neporušuje autorské práva.

Pre nové pravidlá sa vyslovilo 348 poslancov, proti hlasovalo 274 zákonodarcov a 36 sa zdržalo. Europoslanci sa predtým odmietli zaoberať návrhmi, ktoré počítali s vypustením sporných článkov.

Najviac sporné sú predovšetkým dva jej časti (články 11 a 13). Silné emócie vyvoláva predovšetkým článok 13, ktorý ukladá internetovým platformám povinnosť zisťovať, či užívateľov nahrávaný obsah neporušuje autorské práva. Zavádza takzvané filtre, ktorých úlohou je to kontrolovať. Odporcovia ale varujú pred možnou preventívnou cenzúrou aj legálneho obsahu. Obávajú sa, že "robot" nebude schopný rozoznať napríklad paródie a karikatúry.

Za zmeny či zrušenie článkov 11 a 13 loboval v predchádzajúcich mesiacoch internetový gigant Google. Nová smernica v podobe, ako bola dnes schválená, povedie k právnej neistote a poškodí kreatívne a digitálne hospodárstvo EÚ, uviedol dnes Google vo vyhlásení. Firma dodala, že sa teší na spoluprácu s tvorcami pravidiel, vydavateľmi, umelcami a majiteľmi práv pri prevádzaní smernice do národnej legislatívy členských štátov EÚ.