Zuckerberg zverejnil video, v ktorom ocenil prácu Jána Kuciaka a víťazstvo Čaputovej (VIDEO)

Zuckerberg zverejnil video, v ktorom ocenil prácu Jána Kuciaka a víťazstvo Čaputovej (VIDEO) Reprofoto Facebook

Šéf a zakladateľ celosvetovej sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg dnes zverejnil rozhovor so šéfom vydavateľstva Axel Springer, v ktorom okrem iného ocenil novinársku prácu Jána Kuciaka a vývoj na Slovensku.


V rámci sérii diskusií o budúcnosti technológií a spoločnosti sa dnes Zuckerberg v Berlíne rozprával s Mathiasom Döpfnerom, šéfom vydavateľstva Axel Springer.

V rozhovore hovorili o úlohe kvality žurnalistiky v budovaní informovanej spoločnosti a o zásadách, ktoré chce Facebook použiť na to, aby zviditeľnil viac kvalitných správ. Jedným z jeho cieľov je podporiť kvalitných investigatívnych novinárov.
Zuckerberg ako jednu z inšpirácií uviedol príbeh Jána Kuciaka, naň nadväzujúcu antikorupčnú kampaň a výsledky prezidentských volieb na Slovensku.

„Myslím si, že vy oceňujete, viac ako ktokoľvek iný, dôležitosť žurnalistiky v spoločnosti. V súvislosti so slovenskými voľbami, ktoré sa práve udiali, to musí byť veľmi zaujímavý moment. Myslím si, že jeden z novinárov Axel Springer sa podujal na túto úžasne dôležitú investigatívnu žurnalistiku o témach daňových podvodoch na Slovensku, čo inšpirovalo ženu, ktorá kandidovala a myslím vyhrala voľby, ísť a začať masívnu kampaň proti korupcii. To hlboko symbolizuje dôležitosť práce, ktorú robíte,“ prihovoril sa Zuckerberg šéfovi vydavateľtva Axel Springer, ktoré spoluvlastní vydavateľstvo Aktuality.sk, pre ktoré Ján Kuciak písal.

„Áno, je to tragickým symbolom relevantnosti tejto práce, lebo Ján Kuciak, investigatívny novinár jednej z digitálnych novinových platforiem, ktorú na Slovensku spolu s jedným partnerom prevádzkujeme, bol zabitý. On a jeho snúbenica boli zabití, ako dôsledok tejto kritickej novinárčiny a vyšetrovania organizovaného zločinu a istým spôsobom to ukazuje, aké dôležité je mať nezávislých vydavateľov a odvážnych novinárov, ktorí sa odvážia podstúpiť veľké riziko, aby osvetlili pravdu,“ povedal Döpfner.

„Dôvod, prečo som spomenul príbeh zo Slovenska je, že pre mňa je to príkladom jednak nebezpečenstva, ktoré investigatívni novinári podstupujú pre ich skutočne dôležitú prácu, ktorá formuje spoločnosť hlbokým a dôležitým spôsobom, ale aj ako je dôležité, aby existovali modely, ktoré môžu podporiť a financovať pokračovanie tohto druhu práce,“ dodal šéf Facebooku.

 Časť videa, týkajúca sa Slovenska, ktorú aj s prekladom zverejnil poslanec Martin Poliačik, titulky Stana Lettrichova:

 

 

Celý neskrátený rozhovor: