Ubráňte sa hackerom. Ako a kde bezpečne ukladať heslá

Ubráňte sa hackerom. Ako a kde bezpečne ukladať heslá Ilustr. reprofoto: Youtube/FBI

Neprejde ani mesiac bez toho, aby sme sa nedočítali o závažnom úniku dát z najznámejších onlinových služieb.

bezpečnosťou už mali problém giganti Facebook aj Instagram a kedysi populárnu e-mailovú službu Yahoo hackeri zosadili z popredných priečok najnavštevovanejších webov. Stratila totiž dôveru svojich používateľov.

Neznamená to však, že na sociálne siete a internet musíte rezignovať. Ak chcete svoje fotografie, videá a osobné údaje uchovať v bezpečí, mali by ste dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

Jano1975 alebo monika1234 sú skrátka zlé heslá

Žiadne mená najbližších rodinných príslušníkov, domácich miláčikov, ani dátumy narodenia nemajú vo vašich heslách čo hľadať. Potenciálni útočníci ich zadajú hneď po tom, ako škodlivý softvér automaticky otestuje niektoré z najpoužívanejších slov a číselných kombinácií.

Odporúča sa používať dlhé heslá zložené z nič nehovoriacich zhlukov malých i veľkých písmen, čísel a špeciálnych znakov. Napríklad “>BzJ59Ss_a”.

V neposlednom rade, jedno heslo by ste nikdy nemali používať na viacerých weboch. To je to najhoršie, čo môžete spraviť. Stačí, aby útočník uhádol heslo v službe, ktorú ste použili raz pred piatimi rokmi a už bude mať prístup do vášho Gmailu, odkiaľ vám môže vyresetovať takmer všetky ostatné heslá, ktoré máte.

 

Ako si všetky heslá zapamätať?

Používať 10 rôznych hesiel v desiatich rôznych službách síce znie ako bezpečné riešenie, no v praxi si ich nezapamätáte ani s tou najtrénovanejšou hlavou. Našťastie, moderná technika to dokáže za vás.

Prehliadače Chrome a Safari dokážu heslá uložiť prostredníctvom tzv. automatického dopĺňania. Dostatočne silné heslá vám často dokonca sami navrhnú a zosynchronizujú s počítačom aj mobilom.

Ak nechcete ukladať heslá v prehliadačoch, skúste špeciálne aplikácie ako LastPass, KeePass alebo 1Password pre Windows, macOS, Android aj iPhone. Vaše heslá uložia v zašifrovanej podobe a chránia ich napríklad aj odtlačkom prsta či skenom tváre.

To môže jednoznačne rozptýliť obavy z toho, že máte všetky heslá uložené na jednom mieste. Aj bez toho ale ide o lepšiu voľbu. Chránite sa totiž najmä pred útokmi zvonku. Svoj smartfón alebo počítač si totiž vo vlastnom vrecku či taške postrážite jednoduchšie, ako virtuálne dáta pred útokmi neznámych osôb z druhého konca sveta.

 

Prichádza dvojfaktorová autentifikácia

 Našťastie, viaceré weby si už uvedomili, že prosté meno a heslo nemusí stačiť. Preto ponúkajú možnosť dodatočného overenia cez SMS. Po správnom vyplnení hesla sa ešte k vášmu kontu nedostanete, no systém odošle krátky kód na telefónne číslo uvedené vo vašom profile.

Číselná kombinácia dorazí na zariadenie, ku ktorému pravdepodobne nebude mať prístup ani ten najšikovnejší útočník - na váš mobil s vaším telefónnym číslom a SIM kartou. Bezpečnostný kód zadáte do počítača a až potom je všetko vyhodnotené ako bezpečné.

Nemusíte sa báť. Google, Facebook aj banky túto službu ponúkajú zadarmo a za prijaté SMS-ky nič neplatíte.

 

6+1 rád pre bezpečnosť hesiel na internete

Používajte dostatočne silné heslá plné malých i veľkých písmen a špeciálnych znakov.

  1. Heslá pre sociálne siete, Wi-Fi routre a internet banking pravideľne obmieňajte (min. raz za pol roka).

  2. Heslá si nemusíte pamätať, urobí to za vás mobil, prehliadač či špeciálne aplikácie.

  3. Chráňte svoj mobil a notebook PIN kódom, heslom alebo odtlačkom prsta či skenom tváre.

  4. Deťom alebo menej zdatným používateľom vytvorte konto s obmedzeným prístupom (bez práv pre inštalovanie aplikácií) a nepúšťajte ich ani k svojim e-mailom.

  5. Ak sa dá, používajte tzv. dvojfaktorovú autentifikáciu - po zadaní hesla bude nutné odpísať aj kód zaslaný v SMS správe na váš mobil.

BONUS: Ak sa chcete extra poistiť pred online útokom, s LTE internetom TO.doma si môžete objednať komplexný bezpečnostný softvér s integrovaným antivírom ESET Smart Security už od 2,99€ mesačne.