Facebook chce mať od budúceho roka vlastnú kryptomenu

Facebook chce mať od budúceho roka vlastnú kryptomenu Foto: FB

Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook dokončuje plány na vytvorenie vlastnej kryptomene.

 

Do prvého štvrťroku budúceho roka plánuje asi v desiatke krajín zriadiť digitálny platobný systém a novú menu, ktorá má zatiaľ pracovný názov GlobalCoin, chce začať testovať do konca tohto roka. Uviedol to server BBC, podľa ktorého už Facebook o tejto možnosti rokoval s guvernérom britskej centrálnej banky. Detaily k novej kryptomene plánuje zverejniť v lete.

Zakladateľ Facebooku sa minulý mesiac stretol s guvernérom britskej centrálnej banky Markom Carneyom. Okrem iného rokovali o možnostiach a rizikách spojených so spustením kryptomeny. Facebook tiež požiadal o radu ohľadom prevádzkových a regulačných otázok úradníkmi amerického ministerstva financií, píše BBC.

Facebook chce vytvoriť digitálny menu, ktorá poskytne dostupné a bezpečné spôsoby vykonávania platieb bez ohľadu na to, či má užívateľ bankový účet. Facebook vlastní aj aplikácie WhatsApp a Instagram. Firma dúfa, že zásadne ovplyvní zavedené siete tým, že prelomí finančné prekážky, bude konkurovať bankám a zníži spotrebiteľom náklady.

Informácie o projekte digitálnej meny Facebooku prezývanom Projekt libra sa objavili prvýkrát vlani v decembri.

Nie je to pritom prvýkrát, čo Facebook skúša preniknúť do oblasti digitálnych mien. Zhruba pred desiatimi rokmi vytvoril virtuálnu menu Facebook Credits, ktorá umožňovala ľuďom nakupovať položky v aplikáciách na sociálnej sieti. Po necelých dvoch rokoch ale Facebook tento projekt opustil, pretože nemal dostatočný ohlas medzi užívateľmi.

Facebook bude tiež musieť zdolať mnoho regulácií v krajinách, kde chce menu spustiť. Medzi tými by mala byť aj India, ktorá nedávno zasiahla proti digitálnym menám. Avšak najväčším testom zrejme bude to, či budú ľudia sociálnej sieti natoľko dôverovať, aby začali svoje vlastné peniaze meniť za digitálnu menu.