Najväčšia burza kryptomien Binance získa podiel v mediálnej firme Forbes

Najväčšia burza kryptomien Binance získa podiel v mediálnej firme Forbes Zdroj: Forbes

Najväčšia kryptomenová burza na svete Binance investuje 200 miliónov USD do časopisu Forbes. Podľa informovaných zdrojov pomôžu tieto prostriedky časopisu Forbes uskutočniť plán fúzie s verejne obchodovanou spoločnosťou zameranou na akvizíciu, tzv. SPAC, v prvom štvrťroku. Informoval o tom spravodajský server CNBC. Binancia sa tak stane jedným z dvoch najväčších vlastníkov Forbesu.

Investori sú v posledných mesiacoch všeobecne skeptickejší k transakciám zahŕňajúcim SPAC, a to najmä v oblasti médií. Súvisí to so širším útlmom akciového trhu. Forbes už v auguste uviedol, že vstúpi na burzu prostredníctvom fúzie so spoločnosťou Magnum Opus. Investícia Binance predstavuje polovicu z čiastky, ktorú má Forbes získať od inštitucionálnych investorov.

Investícia ukazuje na rastúci vplyv kryptomenového sektora, ktorý zaznamenal prudký rast hodnoty v súvislosti s celosvetovým záujmom o digitálne aktíva a vytvoril novú triedu miliardárov. Kryptomenové spoločnosti už vstúpili na burzu, pripojili svoje mená k športovým arénam a podporili množstvo celebrít. Investícia Binance je však prvou veľkou investíciou tohto sektora do tradičného amerického mediálneho biznisu.

Časopis Forbes založil pred viac ako 100 rokmi starý otec šéfredaktora Steva Forbesa. V roku 2014 predal Forbes podiel 95 percent hongkonskej spoločnosti Integrated Whale Media za 475 miliónov USD. Okrem papierového časopisu je Forbes k dispozícii aj v digitálnej podobe. Známy je hlavne vďaka svojmu rebríčku najbohatších ľudí sveta.

Vlani vo februári firma Binance stiahla žalobu proti Forbesu. Burza v roku 2020 žalovala spoločnosť a dvoch novinárov kvôli článku týkajúcemu sa firemnej štruktúry, ktorý Forbes zverejnil, upozornila agentúra Reuters.

Medzi najbohatších ľudí sveta sa nedávno zaradil aj zakladateľ a generálny riaditeľ firmy Binance, ktorým je čínsko-kanadský podnikateľ Changpeng Zhao, bežný známy ako CZ. Agentúra Bloomberg minulý mesiac odhadla hodnotu jeho majetku na 96 miliárd USD. Táto suma je považovaná za konzervatívny odhad, ktorý nezahŕňa jeho osobné kryptomenové podiely. Aj tak z neho robí najbohatšieho podnikateľa v odbore.