Naspäť do školy: 5 kúskov techniky, ktoré využiješ doma aj na intráku

Naspäť do školy: 5 kúskov techniky, ktoré využiješ doma aj na intráku

September je tu a s ním aj koniec prázdnin. Školáci sa opäť budú musieť vrhnúť na referáty, bakalárky alebo pravidelné úlohy. Mnohí z nich stovky kilometrov od domova v nehostinnom prostredí slovenských internátov.

Hluk, otravní spolubývajúci alebo každodenné párty na chodbe vzorným študentom práve neprajú. Náš zoznam elektronických pomocníkov im však pomôže všetko zvládnuť.

Notebook na seminárku aj trochu zábavy

Je jasné, že nie každý si môže dovoliť notebook za všetky peniaze, ktoré zarobil na letnej brigáde. Preto vyberáme viacero modelov - od toho najlacnejšieho (no s výkonom, čo vás ešte neoberie o nervy) až po mašinu čo zvládne aj nejakú tú hru.

Ako budget verziu odporúčame Lenovo IdeaPad 330s tesne pod 400 eur. V e-shopoch nájdete aj lacnejšie kúsky, no tento má k 4 GB RAM aj malý 128 GB SSD disk, vďaka čomu Windows pobeží výrazne rýchlejšie. Poteší tiež Full HD obrazovkou s technológiou IPS namiesto TN panelu, na ktorom zo strán neuvidíte absolútne nič.

Asus VivoBook S14 za 700 eur splní aj tie najnáročnejšie požiadavky bežného stredoškoláka alebo vysokoškoláka. 8 GB RAM, 256 GB SSD-čko a procesor Intel Core i5 s nimi prežijú celé štúdium. Nezanedbateľnou výhodou je odolné telo a len 1,5-kilogramová hmotnosť, takže medzi skriptami ani zaváraninami z domu nezaberie veľa miesta.

Asus TUF Gaming FX505GM sa dá za cenu približne 950 eur nakonfigurovať so 6 GB grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 a dokonca tiež 144 Hz displejom. Vďaka nízkej odozve tak majitel získa nespochybniteľnú výhodu pri hraní obľúbených strielačiek.

Notebooky pre školáka

Ticho na cestách aj v izbe

Internát môže byť poriadne hlučné prostredie. Najmä vtedy, keď je nutné ponoriť sa do štúdia. Bluetooth slúchadlá Sony WH-1000XM3 sú tým najlepším, čo si môžete kúpiť. Ich cena je síce až 340 eur, no disponujú robustnou konštrukciou cez uši, výdržou až 30 hodín a najlepším noise-cancellingom na trhu.

Dokonale tak odfiltrujú hluk slovenských vlakov aj párty na chodbe. Ak hľadáte niečo lacnejšie aj do fitka na beh, siahnite napríklad po JBL Reflect Mini za stovku.

Bluetooth slúchadlá

Koniec starostiam s internetom

Pozor, moderné notebooky sa snažia o čo najtenší dizajn a klasický ethernetový konektor sa im k nemu už skrátka nehodí.

Ak ho váš počítač nemá, prakticky nutnosťou bude USB adaptér. Či už klasický, alebo ukončený USB-C konektorom. Skratku Wi-Fi slovenské internáty nepoznajú.

Wi-Fi na internáte

Hry trochu inak. Staňte sa kráľom poschodia

Klasický herný počítač zrejme na internát neponesiete, ale čo tak konzolu? Xbox One alebo PlayStation 4 zoženiete hlboko pod 300 eur.

Stačia dva ovládače a vaša izba bude tou najpopulárnejšou na celej škole. Možno až príliš a spolužiakov sa nikdy nezbavíte.

Xbox vs Playstation

Nezabúdajte na čistotu

Poriadok na izbách je večnou témou. Študenti sa pri upratovaní obvykle príliš nepretrhnú, no v špine zrejme nechce žiť nikto.

Na podlahy postačí mop alebo handra, drobné nehody v podobe vysypaných čipsov ale elegantnejšie zvládne malý akumulátorový vysávač za pár desiatok eur. V rohu alebo pod posteľou nezaberie takmer žiadne miesto, zostáva však vždy pripravený. Hľadajte modely od Electroluxu alebo firmy ETA.

Vysávač na internát