Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku Reprofoto FB Ľuboš Blaha, FB ĽSNS

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.

 "Červená hviezda, kosák a kladivo, ako aj ich spojenie sú považované za symboly komunizmu,“ upozorňuje Petrovič, podľa ktorého zverejnením tohto statusu mohlo prísť k spáchaniu trestného činu Prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 Trestného zákona (TZ).

„Kto verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom, najmä používaním zástav, odznakov, rovnošiat alebo hesiel, prejavuje sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje alebo v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky,“ píše sa v Trestnom zákone.

Odporúčame aj: Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Podľa Petroviča z vyjadrenia Blahu je zrejmé, že prejavuje sympatie ku komunistickému hnutiu a ideológii. „Komunistické hnutie a komunistická ideológia v minulosti k potlačeniu základných práv a slobôd nielen smerovali, ale ho v masových rozmeroch aj realizovali. Zverejnenie fotky s červenou hviezdou, kosákom a kladivom s komentárom dávajúcim najavo sympatie ku komunizmu je konaním porovnateľným so zverejnením fotky s hákovým krížom s komentárom dávajúcim najavo sympatie k nacizmu a fašizmu," napísal v podaní podpredseda OKS. Podľa neho by v oboch prípadoch mali orgány činné v trestnom konaní postupovať rovnako, pretože v oboch prípadoch ide o hnutia a ideológie, ktoré smerujú alebo v minulosti smerovali k potlačeniu základných práv a slobôd osôb.

Petrovič žiada preveriť aj to, či spoločnou fotografiou so symbolom komunistického hnutia a komunistickej ideológie nemohol naplniť skutkovú podstatu trestného činu aj Robert Fico, prípadne či vyššie uvedeným konaním nemohla byť naplnená skutková podstata niektorého z iných trestných činov extrémizmu, najmä Rozširovanie extrémistického materiálu alebo Prechovávanie extrémistického materiálu.