Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod Blaha sa dnes pochválil darčekom od Fica k 40-tke. Foto: FB Ľuboš Blaha

Primitívne, dehonestujúce a klamlivé statusy poslanca Smeru Ľuboša Blahu na facebooku už nahnevali aj vedenie Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha stále zamestnancom. A keďže s ním nemôžu podľa zákona rozviazať pracovný pomer, vyzývajú ho nepriamo na odchod, lebo „inštitúciu vážne poškodzuje.“

Blaha, ktorý vychvaľuje komunistický režim, útočí na mimovládky, médiá a pravicu, otvorene sa hlási k médiám, ktoré šíria dezinformácie, konšpirácie, na facebooku najnovšie primitívnym spôsobom útočí na mnohé novinárky, političky aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.
Jeho spôsoby dnes odsúdil Medzinárodný tlačový inštitútu a verejne sa od Blahu dištancuje aj Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, keďže Blaha je jej zamestnancom.

Viac: Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú

Stanovisko Predsedníctva SAV K Ľubošovi Blahovi

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied sa striktne dištancuje od statusov na sociálnych sieťach a vyjadrení poslanca Ľuboša Blahu. Tieto statusy sú dehonestujúce a pre SAV neprijateľné. Poslanec Blaha je zamestnancom Ústavu politických vied SAV a aj preto ho verejnosť s našou dôveryhodnou inštitúciou spája. Statusy a vyjadrenia poslanca Blahu sú v priamom rozpore s vedeckou činnosťou SAV. Zákon o SAV vymedzuje činnosť SAV nasledovne:
Slovenská akadémia vied je samosprávna vedecká inštitúcia SR, ktorej činnosť je zameraná na rozvoj vedy, vzdelanosti, kultúry a ekonomiky.

Akadémia vykonáva svoju výskumnú činnosť prostredníctvom organizácií akadémie, ktoré zriaďuje ako rozpočtové alebo príspevkové organizácie podľa osobitného predpisu, alebo ktoré zakladá ako verejné výskumné inštitúcie podľa osobitného predpisu.

Akadémii v rozsahu zákona sa zaručuje sloboda vedeckého bádania a uverejňovania jeho výsledkov.
Verejné písomné vyjadrenia poslanca Blahu ani v jednom bode nenapĺňajú obsah činnosti, na ktorú je SAV zákonom ustanovená.

Predsedníctvo SAV nemá dosah na personálnu politiku ústavov (organizácií) SAV, ktoré sú nezávislé právnické osoby. Pán Blaha vykonáva funkciu poslanca Národnej rady SR a z tohto dôvodu má zákonný nárok na poskytnutie pracovného voľna zamestnávateľom (Ústav politických vied SAV) počas celého trvania výkonu tejto verejnej funkcie; súčasne počas celého trvania výkonu tejto verejnej funkcie s ním zamestnávateľ nemôže skončiť pracovný pomer výpoveďou.


Predsedníctvo SAV zastáva názor, že statusy a vyjadrenia poslanca Blahu sú v príkrom rozpore s Etickým kódexom SAV, v ktorom sa explicitne uvádza: „Zamestnanci a doktorandi SAV a organizácií SAV sa pri výkone svojej činnosti riadia všeobecne platnými etickými princípmi, vo vzťahoch k ostatným zamestnancom zachovávajú ohľaduplnosť, úctu, zdvorilosť a čestnosť…“ a „Zamestnanci zachovávajú a podporujú záujmy svojej organizácie a SAV, chránia ich duševné a materiálne vlastníctvo, dbajú na zachovanie ich dobrého mena.“

Vzhľadom na to Predsedníctvo SAV začalo konanie pred Etickou komisiou SAV vo veci možného porušenia Etického kódexu SAV zo strany poslanca Blahu. Zároveň Predsedníctvo SAV vyzýva poslanca Blahu, aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied SAV, ktorého renomé a aj renomé celej SAV svojimi vystúpeniami vážne poškodzuje.

Aktualizácia: "V SAV vedia, že robia zlú vec. Že potápajú kolegu za to, že má iný názor. Možno to robia z presvedčenia, lebo nenávidia komunistov a o Blahovi predsa v Denníku N píšu, že je komunista. A píšu, že je konšpirátor, útočí na ženy a ešte je vraj aj antisemita. Sedí tam chemik, biológ, fyzik. Čítajú to a veria tomu. Nesledujú politiku, riešia si svoje vedecké úlohy. Radi uveria, že všetky tieto klamstvá Denníka N sú pravdou. A radi povedia - kopnime si do Blahu, ved je aj tak extrémista," takto reagoval na facebooku Blaha.