Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú

Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú Reprofoto FB Ľ. Blaha, FB Z. K. Hanzelová

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) dnes odsúdil sériu online útokov poslanca Smeru Ľuboša Blahu na novinárky Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktoré zverejňuje na svojom facebooku.

IPI upozorňuje napríklad na časť zo statusu, v ktorom Blaha útočí na redaktorku Kovačič Hanzelovú a na to, akú lavínu hanlivých reakcií takéto statusy spúšťajú u jeho fanúšikov.

 

Podobne útočí aj na redaktorku Moniku Tódovú, ktorá zverejňuje okrem iného aj materiály o prepojení Mariána Kočnera na predstaviteľov Smeru.

Odporúčame aj: Mazáč, si trápny a nechutný smerácky hajzlík… kniha komentárov, ktoré Blaha zmazal, je už v predaji (VIDEO)

„Cieľom online obťažovania prominentných novinárok je oslabiť prácu žurnalistov v očiach verejnosti,“ uviedla šéfka IPI Barbara Trionfiová. Podobné útoky zákonodarcov sú podľa nej v demokratickej krajine neprijateľné a ohrozujú bezpečnosť dotknutých.
„Vysielajú tiež znepokojivú správu ďalším ženám-novinárkam a zvyšujú riziko autocenzúry,“ dodáva.

Krátko popoludní sa voči statusom Blahu ohradilo aj Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha zamestnancom.

Viac: Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová upozorňuje, že aj keď sú útoky v online priestore na novinárky už bežné, v posledných mesiacoch pred voľbami do parlamentu sa ich intenzita zvýšila.

Odporúčame aj: Pellegrini sa verejne pustil do Blahu, kritizoval ho za status o Zomri a EU (VIDEO)

Blaha primitívnym spôsobom útočí aj na mnohé političky, napríklad na Luciu Ďuriš Nicholsonovú či prezidentku Zuzanu Čaputovú.