Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich Zdroj: Svampeatlas

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

 

V Dánsku, pre ktoré vznikla, sa vďaka nej a jej užívateľom dokonca podarilo zachytiť aj vzácne druhy, povedala ČTK hovorkyňa ZČU Šárka Stará.

Aplikácie na rozpoznávanie húb z fotografií a obrazov sú bežné, ale nový atlas je podľa Picka v mnohom jedinečný. "Snažíme sa spojiť oblasť užívateľov-hubárov a prírodovedcov, ktorí môžu nahrané príspevky využiť v bádaní. Vďaka aplikácii sa výrazne navýšil počet obrázkov, GPS súradníc a ďalších dát v databáze, vďaka ktorým sa v Dánsku zachytili aj druhy húb, ktoré odborníci považovali za vymreté," povedal.

Mobilnú aplikáciu Svampeatlas je možné bezplatne stiahnuť z e-obchodov Google Play alebo App Store, webová verzia funguje na https://svampe.databasen.org/. Užívateľ, ktorý do nej nahrá fotografiu huby, získa obratom nielen názov nájdeného druhu, ale tiež sa dozvie, či je jedovatá, jedlá, v ktorom mesiaci sa najviac vyskytuje a aký veľký je jej výskyt v posledných rokoch. S každou nahranou fotografiou sa databáza portálu rozširuje.

"V súčasnosti sme schopní rozpoznať 1394 druhov húb a plánujeme to rozširovať, čo pri porovnaní s konkurenciou nemá obdobu. Česká aplikácia na huby dokáže rozpoznať asi 200 druhov všeobecných českých húb. Iné aplikácie sa s množstvom rozpoznávaných druhov pohybujú okolo 900," povedal Picek. Ďalším kritériom je úspešnosť pri rozpoznávaní. "Získali sme lepšie výsledky ako systém vytvorený Google Research skupinou," uviedol. Už pri prvotných meraniach to bolo minimálne 80 percent.

Aplikácia obsahuje predovšetkým huby rastúce v Dánsku, ale huby v ČR a SR dokáže určovať tiež. "Existuje iba zlomok druhov, ktoré sú len v Čechách, alebo len v Dánsku," uviedol Picek. V Dánsku aplikáciu využívajú odborníci aj laici. Autori do budúcnosti očakávajú, že ju budú využívať stovky tisíc užívateľov.

Vytvoreniu aplikácie Svampeatlas predchádzalo niekoľko úspechov. Tvorcovia napríklad vyhrali súťaž ExpertLifeCLEF2018 zameranú na automatické rozpoznávanie 10.000 druhov rastlín. Nimi navrhnutý systém dosiahol väčšiu presnosť než väčšina expertov.

Picek, študent katedry kybernetiky, sa venoval tiež rozpoznávaniu módnych návrhárov podľa oblečenia modeliek a s kolegom zo Štokholmskej univerzity bude pracovať na rozpoznávaní hadov.