RTVS došla trpezlivosť, zverejnila celú nezostrihanú pasáž s Machalom a Zemeguľou (VIDEO)

RTVS došla trpezlivosť, zverejnila celú nezostrihanú pasáž s Machalom a Zemeguľou (VIDEO) Reprofoto RTVS

Kariéra generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu nabrala nové preňho nečakané dimenzie. Meno človeka, o ktorom sa doteraz hovorilo ako o šedej eminencii Šimkovičovej ministerstva a spájalo sa kandidatúrou na šéfa novej Slovenskej televízie a rozhlasu, ostane odteraz navždy spojené s vesmírom, plochozemcami a učivom na prvom stupni základnej školy.

Nepomáhajú ani jeho vyhrážky smerom k RTVS, spochybňovanie redaktora, aj médií, ktoré o jeho zamyslení informovali a ani obvinenia z manipulácie či tvrdenia o hyperbole. Machala a "plochá Zem" sú už navždy spojené.

"Bola to z mojej strany len hyperbola, diskusia bola o slobode slova. ... Redaktor RTVS Peter Žatko moje tri vety vytrhol z kontextu a zahraniční AGENTI v médiách a v opozícii boli na pár dní vo vytržení. Nepochopili, že som poukazoval na možnosť slobodnej diskusie aj na kontroverzné témy,“ reagoval na kritiku Machala na sociálnej sieti. „Nevadí, RTVS ma opäť oklamala a urobili si zostrih toho, čo sa im v reportáži “hodilo do krámu”. Nepochopili, že som poukazoval na možnosť slobodnej diskusie aj na kontroverzné témy,“ napísal v ďalšom príspevku.

Odporúčame aj: Urazený Machala odkazuje RTVS: Nebudem vás sledovať a už vôbec s vami nebudem komunikovať

RTVS sa preto rozhodla po jeho obvineniach zverejniť nezostrihané video z natáčania rozhovoru. Z neho vychádza ešte zúfalejšie, ako zo skrátenej verzie.

Pasáž o Zemeguli začína približne od 6 minúty:



V rozhovore s Machalom uviedol redaktor RTVS Peter Žatko príklad tvrdenia, že Zem je plochá. Na jeho otázku, či by mali v médiách dostať priestor ľudia, ktorí to tvrdia, odpovedal Machala, že áno. „Je podložené, že Zem je guľatá? Nesmejte sa, ja sa vážne pýtam. Boli ste vo vesmíre? Vy ste neboli, ja tiež nie, tak neviem,“ argumentoval Machala. "Aké sú to dostupné zdroje? Úloha RTVS v nezávislej žurnalistike má byť podľa Machalu vo vytváraní priestoru na diskusiu a následný kosenzus aj v takejto téme.