Iniciatíva KtopomozeSlovensku.sk umožňuje pomáhať zdravotníkom, nemocniciam a ľuďom ohrozeným koronavírusom

Iniciatíva KtopomozeSlovensku.sk umožňuje pomáhať zdravotníkom, nemocniciam a ľuďom ohrozeným koronavírusom

Vznikla iniciatíva, ktorá spája tých, ktorí chcú pomôcť, s tými, ktorí potrebujú pomoc.

V čase pandémie nákazy novým koronavírusom chýba zdravotníkom na Slovensku nevyhnutné zdravotnícke vybavenie aj ochranné prostriedky pre bezpečnú prevádzku. V nemocniciach ale aj v domoch sociálnych služieb sú tisícky ľudí vystavení priamemu riziku nákazy, ktorí sa starajú o tých najzraniteľnejších – seniorov a chorých ľudí.

V reakcii na túto hrozbu vznikla online platforma www.KtopomozeSlovensku.sk. Je to prvý organizovaný a prehľadný systém zabezpečenia financií a vybavenia určených na materiálnu podporu nemocníc a domovov sociálnych služieb na Slovensku v čase pandémie koronavírusu.

 Webstránka obsahuje jednoduchý formulár pre žiadateľov o pomoc a zároveň možnosť pre firmy ale aj jednotlivcov pomôcť – finančne ale napr. aj zabezpečením konkrétneho materiálu či vybavenia, kontaktami na dodávateľov a pod.

Už po zverejnení platformy sa ozvali viacerí žiadatelia o pomoc, ale aj darcovia, napríklad VÚB Banka, spoločnosť Pixel Federation či Lucia Pašková.

Platformu vytvoril tím okolo Šimona Šicka, zakladateľa Pixel Federation. „Pri tejto epidémii je isté iba jedno: už teraz sa dotýka a mení život úplne všetkých, či už vo forme striktných obmedzení alebo finančných škôd. Ale zatiaľ čo my, bežná verejnosť či podnikatelia musíme obmedziť iba náš životný štýl a zostať doma, zdravotníci musia denne chodiť do práce, kde sú vystavení obrovskému riziku. Je preto našou zodpovednosťou akokoľvek pomôcť, či už finančne, službami a produktami alebo svojim časom,“ povedal Šicko.

Z prvých peňazí získaných cez platformu bude nakúpených 6 kusov čističov vzduchu pre Univerzitnú nemocnicu v Bratislave. Ide o veľmi dôležité a drahé prístroje, ktoré chránia personál nemocníc a umožňujú rýchlu dezinfekciu vzduchu vo veľkých priestoroch s vysokým rizikom infekcie. Niekoľko stoviek kusov rúšok a rukavíc bolo už v piatok doručených na centrálny príjem na bratislavských Kramároch, na pohotovosť vo Zvolene a čoskoro bude aj do Martinskej nemocnice.

Organizačný tím platformy www.KtopomozeSlovensku.sk:
Šimon Šicko, Pixel Federation – iniciátor
Lukáš Fila, Denník N
Zuzana Suchová, fundraising, marketing a PR konzultantka
Demotivácia, influencer
Lucia Pašková, CURADEN Slovensko

Odborní garanti a členovia komisie, ktorá bude koordinovať rozdelenie pomoci:
Ľudmila Kolesárová, Dobrý anjel
MUDr. Pavol Andel, zubný lekár
Ľubica Kočanová, Asociácia sestier a pacientov

Platforma KtopomozeSlovensku.sk bude služby dopĺňať a rozširovať aj na základe ponuky služieb a dostupného vybavenia. Pomoc bude rozdeľovaná vo všetkých regiónoch Slovenska, o rozdelení bude rozhodovať odborný tím, ktorý sa aktuálne buduje.