Polícia zatýka pre vážne podozrenie, že vláda bola odpočúvaná

Polícia zatýka pre vážne podozrenie, že vláda bola odpočúvaná Foto: Polícia SR

Národná kriminálna agentúra zasahuje v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby.

NAKA vykonala neodkladné úkony trestného konania a zadržala štyri podozrivé osoby, s ktorými vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva procesné úkony, napísala polícia na facebooku.

Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasňovania a vyšetrenia veci, bližšie informácie v tejto chvíli neposkytujeme, dodala polícia.

Podľa informácií Denníka N polícia má podozrenie, že štátna počítačová sieť Govnet bola celá odpočúvaná. Polícia na jednotlivých serveroch zaistila podozrivé zariadenia. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že sledované mohli byť nielen všetky vládne maily, ale aj telefonické hovory. Ide napríklad aj o všetku komunikáciu slovenskej prokuratúry, čo by znamenalo vážne bezpečnostné riziko, píše Denník N.

Ak sa podozrenie potvrdí, pôjde pravdepodobne o jedno z najväčších ohrození kybernetickej bezpečnosti na Slovensku.

Polícia dnes ráno bez ďalších podrobností oznámila zadržanie štyroch osôb v agentúre.

Podľa informácií Aktuality.sk je medzi zadržanými generálny riaditeľ NASES Peter Ď., vedúci dohľadového centra NASES Ján K. (predtým pracoval ako bezpečnostný analytik vo Vládnej jednotke CSIRT na pozícií bezpečnostného analytiky - analytika škodlivého kódu), riaditeľ sekcie kybernetickej bezpečnosti Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Jan M. a jedna osoba zo súkromnej sféry.

„Zásah polície v priestoroch Úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu," uviedla včera vicepremiérka Veronika Remišová.

Verím, že polícia tieto podozrenia vyšetrí a páchatelia budú v prípade dokázania viny potrestaní. Keď som pri nástupe do úradu povedala, že mojim cieľom je skončiť eldorado v informatizácii a vyčistiť informatizáciu od firiem, ktoré dlhodobo parazitovali na štáte, myslím to ako vážny záväzok k občanom,”