Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu

Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu Ilustr foto: ALPI

Lokálni poskytovatelia telekomunikačných služieb na Slovensku požiadali v otvorenom liste vládu SR, aby neschválila návrh na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý chce na parlamentné hlasovanie predložiť ministerstvo dopravy.

 

„Sme veľmi znepokojení informáciami o spôsobe výberového konania a jeho priebehu, voči ktorému namietal aj Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti a viaceré stavovské organizácie. Máme oprávnené obavy, že by úrad aj pod novým vedením mohol pokračovať v dlhodobom presadzovaní záujmov úzkej skupiny podnikov pred záujmami celého trhu a koncových užívateľov, čo priamo odporuje podstate nestranného a apolitického národného regulátora,“ uviedol Michal Rybárik, predseda Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu (ALPI) a riaditeľ firmy Uniphone.

Začiatkom júla chcel minister dopravy Andrej Doležal nominovať na post predsedu regulačného úradu bývalého manažéra viacerých telekomunikačných operátorov a súčasného vedúceho oddelenia stratégie regulačného úradu Ivana Martáka. Výber kandidáta na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb vyhlásilo MDV 6. mája a nominant na post šéfa úradu vzišiel z výberového konania, na ktorom sa zúčastnili štyria uchádzači.

Po verejnom vypočutí kandidátov predsed parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský vyslovil pochybnosti o transparentnosti výberového konania na pôde rezortu dopravy a výstavby. A ministrovi odporučil výberové konanie zopakovať.

Podľa Asociácie pri voľbe šéfa regulačného úradu nesmú byť pochybnosti o transparentnosti výberového konania, ani o tom, či bude kandidát funkciu vykonávať odborne, eticky a nezávisle, ako to káže zákon.

Pre doterajšie tendenčné konanie úradu je slovenský trh mobilných služieb výrazne chránený pred novou konkurenciou a Slovensko má podľa analýz, ktoré každoročne vypracúva Európska komisia, dlhodobo jedny z najvyšších cien mobilných služieb v Európskej únii, tvrdia členovia Asociácie. Telekomunikačný úrad podľa nich napríklad doteraz nevytvoril predpoklady pre otvorenie tohto trhu širšej konkurencii a pre vznik plnohodnotných virtuálnych operátorov, ktorí v krajinách Európskej únie fungujú dlhodobo.

Regionálne telekomunikačné podniky v otvorenom liste požiadali vládu SR, aby venovala výberu kandidáta mimoriadnu pozornosť aj vzhľadom k plánovanej opakovanej aukcii pre 5G siete a dbala na to, aby nevznikali pochybnosti o transparentnosti výberového konania, ani o tom, či bude nový predseda úradu funkciu vykonávať odborne, eticky a nezávisle, ako to káže zákon.

„V momentálne pozastavenej aukcii plánuje úrad prideliť frekvencie pre mobilné 5G siete na dobu 20 rokov. Toto aj ďalšie očakávané prideľovanie ovplyvnia trh na veľmi dlhú dobu, a preto je nevyhnutné, aby regulačný úrad postupoval nezávisle, transparentne, predvídateľne a chránil efektívnu hospodársku súťaž. Preto za najlepší krok považujeme voľbu kandidátov zopakovať a rozšíriť o komisiu, ktorá výber vykoná transparentne, verejne, vrátane prihliadnutia na riziká možných konfliktov záujmov,“ povedal Rybárik.