Predsedníctvo SR v Rade EÚ je pre RÚ zaťažkávacou skúškou

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) zaznamenáva v súvislosti s predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade EÚ zvýšený počet požiadaviek o odborné informácie, stanoviská, ako aj žiadostí o frekvencie zo zahraničia, od slovenských operátorov a orgánov štátu. Napríklad pri príležitosti konania neformálneho summitu Európskej rady v Bratislave RÚ vybavil viac ako stovku požiadaviek, ktoré sa týkali prevádzky rôznych druhov vysielacích zariadení. Vybavenie týchto mimoriadnych požiadaviek s nezmeneným počtom zamestnancov je pri plnení riadnych povinností pre RÚ veľkou výzvou.

Slovenská republika sa v súčasnosti stáva miestom konania stretnutí najvyšších predstaviteľov krajín Európskej únie (EÚ) ako sú napr. neformálny summit Európskej rady v Bratislave, neformálne zasadnutie ministrov obrany členských štátov EÚ za účasti generálneho tajomníka NATO, neformálne stretnutie predsedov parlamentov členských štátov EÚ. RÚ v tejto súvislosti dostáva množstvo požiadaviek, niektoré z nich sú vo vzájomnej kolízii alebo v kolízii s už prevádzkovanými vysielacími zariadeniami. V niektorých prípadoch preto nie je možné zabezpečiť nerušenú prevádzku všetkým záujemcom o frekvencie. Prioritu majú požiadavky, ktoré súvisia so zabezpečením ochrany štátu a verejného poriadku, ďalej pre potreby ochrany domácich a zahraničných ústavných činiteľov. V Bratislave sa v tomto čase konajú konferencie celoeurópskeho významu, kde sa aktívne zúčastňujú zástupcovia RÚ, ako je napr. Digital Assembly 2016, kde prebiehala diskusia o hlavných témach stratégie jednotného digitálneho trhu.

Žiadosti o krátkodobé povolenia napr. na prevádzku rádiostaníc pre sprievody zahraničných návštev Slovenskej republiky prichádzajú na RÚ krátko pred konaním návštevy. Na vybavenie žiadosti majú špecialisti RÚ v praxi len niekoľko hodín, počas ktorých je potrebné všetko posúdiť. Podobne prichádzajú žiadosti v prípade potreby zabezpečenia komunikácie alebo priamych televíznych a rozhlasových prenosov prostredníctvom satelitu od zahraničných novinárov. RÚ žiadosť posúdi a ešte pred príchodom návštevy, alebo pred konaním podujatia vydá krátkodobé povolenie.