Online vyučovanie: Prečo je písomného hodnotenie žiaka užitočnejšie ako tradičné známkovanie

Online vyučovanie: Prečo je písomného hodnotenie žiaka užitočnejšie ako tradičné známkovanie Zdroj foto: LEAF Academy, Daniel Dluhy

Medzinárodná, internátna stredná škola LEAF Academy prináša viacero užitočných rád, ako sa vysporiadať s aktuálnou situáciou v školstve a vyťažiť z dištančného vzdelávania čo najviac.

V LEAF Academy študentov na konci jednotlivých vzdelávacích období čaká špeciálne slovné hodnotenie. Riaditeľ školy Matej Sapák vysvetľuje, v čom je výhoda slovného/písomného hodnotenia, ako s ním pracovať, a čomu sa pri hodnotení vyvarovať:

V klasickom systéme vzdelávania je zaužívaný model, že učiteľ niečo odprednáša, žiaci sa to naučia, učiteľ potom študenta formou testu alebo skúšania preskúša a dá mu nejakú známku. Známka ide do žiackej knižky, na vysvedčenie. Vidia ju nielen žiaci, rodičia ale neskôr aj zamestnávatelia a to potenciálne môže rozhodnúť o jeho budúcnosti.

Každý prvok tohto modelu je z nejakého dôvodu problematický. To, že učiteľ niečo odprednáša, neznamená, že sa to študenti naučili. Ak nemáme proces skúšania nastavený tak, aby študenti nielen reprodukovali, čo učiteľ povedal, ale aby vedomosti aplikovali v konkrétnom prostredí, tak vôbec nevieme, či to skutočne ovládajú. Samotná známka nám hovorí málo o konkrétnej ľudskej bytosti a jej schopnostiach a vedomostiach.

Hodnotenie je zásadná vec, ktorá pomáha študentom v živote uspieť

Keď študent dostane poškrtanú písomku a k tomu známku, tak vie len to, že dopadol zle. Niektorí študenti nerozumejú prečo a nevedia čo majú robiť, aby sa pri budúcej písomke zlepšili. K tomu v niektorých rodinách sa stále aplikuje aj nejaký trest - remeň, zákaz televízie, vreckového. Čo už vôbec nikomu nepomôže. Ak študent patrí medzi tých, ktorí chcú vedieť, ale nevedia, čo majú robiť, akým spôsobom sa majú zlepšiť, tak sa u nich vytvára známkami a trestami len stres, negatívny vzťahy k učeniu, bez toho, aby mali šancu pri ďalšej písomke dopadnúť lepšie.

Práve preto je slovné hodnotenie, ktoré vysvetľuje, čo je potrebné pre zlepšenie urobiť, veľmi dôležité. Hodnotenie je zásadná vec, ktorá pomáha študentom v živote uspieť.

Odporúčame aj: LEAF Academy radí: Zapnutá kamera a iné nástroje k upútaniu pozornosti študentov počas hodiny

Dôležitá je forma hodnotenia

My v LEAF Academy delíme hodnotenie na to, čo je pre študenta štandard, čo nadštandard a čo sa dá zlepšiť.
Kľúčové je pomôcť študentovi porozumieť nielen to, aký je výkonnostný v porovnaní s inými študentami, čiže dať mu nejakú známku, ale slovným hodnotením mu poskytnúť návod, ako sa môže v danom predmete zlepšiť, poskytnúť mu konkrétny návod, ako sa má k nemu dostať. (Napríklad v AJ - potrebuješ ešte zlepšiť slovnú zásobu).

Od študentov sa očakáva zbytočne veľa bez toho, aby vedeli, čo je podstatné

Výsledkom premýšľania o hodnotení je aj to, že učiteľ si uvedomí, čo je preňho pri učení to najdôležitejšie, čo si má študent odniesť (to je ten štandard). Preto je pri učení dôležité sa radšej sústrediť na menej vecí, ktoré sú podstatné, ako študentov zahlcovať a oni sa v mori informácií strácajú.