Google si pripomína prvú slovenskú rómsku spisovateľku

Google si pripomína prvú slovenskú rómsku spisovateľku Zdroj: Google

Spoločnosť Google si dnes sviatočným Doodlom na svojej domovskej stránke pripomína 100. výročie narodenia Eleny Lackovej, prvej rómskej spisovateľky a takisto aj prvej rómskej ženy zo Slovenska a Čiech, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium a obhájila titul magistra. Na tvorbe špeciálne upraveného loga sa podieľal oceňovaný český ilustrátor Filip Pošivač.

 Elena Lacková celý život zasvätila rozvoju a osvete rómskej komunity.

Filip Pošivač použil vo výtvarnom spracovaní motív postavy Eleny Lackovej v krajine, v blízkosti rómskej osady, kde už na ňu čakajú deti, aby si spoločne prečítali niečo z jej knihy, prípadne dokončili nejaký rozpísaný príbeh. Elena Lacková vďaka svojej osvetovej činnosti navštívila veľa miest po vtedajšom Československu. Pri tvorbe ilustrácie mu bola inšpiráciou najmä oblasť Horehronia, kde žije aj časť jeho rodiny a teda práve atmosféra tejto oblasti bola spätá s čítaním diela pani Lackovej.

„Osobnosť Eleny Lackovej ako aj jej životný príbeh som poznal už predtým, než ma Google oslovil... keďže som pred niekoľkými rokmi čítal jej autobiorafiu Narodila som sa pod šťastnou hviezdou a takisto aj niektoré z jej rozprávok,“ hovorí Filip Pošivač, ktorý bol v roku 2018 zapísaný na čestnú listinu IBBY, čo je jedno z najvyšších ocenení pre tvorcov detskej literatúry. 
 
„Pripomenutie si osobnosti Eleny Lackovej by malo byť súčasne aj výzvou pre zavedenie vzdelávacieho systému s väčším dôrazom na inklúziu rómskych detí do hlavného prúdu vzdelávania. V rómskych komunitách stále drieme obrovský nenaplnený ľudský potenciál, ktorý súčasný vzdelávací systém nevie prebudiť. Preto by nás aj toto výročie malo inšpirovať k celospoločenským zmenám, vďaka ktorým vyrastie omnoho viac rómskych osobností, ktoré budú inšpirovať Slovensko aj svet,“ upozorňuje publicista, pedagóg a riaditeľ občianskeho združenia eduRoma Vlado Rafael. 

Slovenské Doodle

Jedným z posledných lokálnych Doodlov oslávil Google na slovenskej domovskej stránke 111. výročie narodenia Sira Nicholasa Wintona (19. mája 2020), ktorému sa tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny podarilo zachrániť životy 669 prevažne židovských detí, ktorým umožnil vycestovať z vtedajšieho Československa do Anglicka. Predtým si 28. októbra 2018 si zas pripomenul 100. výročie vzniku Československa. Slovenský Google si špeciálnou úpravou loga vo Vyhľadávači Google pripomenul v minulosti aj ďalšie významné slovenské osobnosti. Vôbec  prvým lokálnym Doodlom bolo výročie narodenia Ľudovíta Štúra z roku 2008. Ďalej išlo o také osobnosti ako Martin Kukučín, Anton Bernolák, Juraj Jánošík, Adam František Kollár či Milan Rúfus.