Viac ako polovica mladých Európanov sa obáva o svoju budúcnosť. Pomôcť chce Telekom s projektom Futureproof (VIDEO)

Viac ako polovica mladých Európanov sa obáva o svoju budúcnosť. Pomôcť chce Telekom s projektom Futureproof (VIDEO) Foto: Telekom

Telekom uvádza projekt Futureproof na podporu mladej generácie pri výbere budúceho povolania.

Každý druhý mladý človek v Európe pociťuje obavy zo svojej budúcnosti v post covid ére. Vyplýva to z výsledkov európskeho prieskumu agentúry Kantar, vykonaného v apríli 2021 na vzorke 4000 mladých ľudí vo veku 16 až 26 rokov. Projekt Futureproof, s ktorým prichádza skupina Deutsche Telekom, má pomôcť mladým ľuďom z generácie Z odhaliť svoj potenciál a inšpirovať ich pri skúmaní možností ich budúcej kariéry a pri identifikácii zručností a schopností, ktoré majú, aj keď o nich možno ani nevedia. Projekt chce prepojiť mladých, aby si medzi sebou pomáhali a boli si navzájom inšpiráciou.

„Budúcnosť sa zdá byť neistá,“ hovorí Billie Eilish, „ale vždy ma inšpiruje, keď vidím, čo dokáže naša generácia dosiahnuť, keď čelí najrôznejším výzvam.“

Vo svete po pandémii panuje ďalšia neistota, ktorej musí nová generácia čeliť, či už kultúrne, sociálne alebo ekonomicky. Výskum, ktorý zverejnila spoločnosť Deutsche Telekom, ukazuje, že 61% Európanov z generácie Z sa obáva o svoje budúce zamestnanie a kariérne vyhliadky. 54% si nie je istých, aké povolania budú existovať v budúcnosti, pričom 43% tvrdí, že si nie sú istí, či majú vlastnosti, ktoré potrebujú pre úspech v živote.

„Mladí z generácie Z vstupujú do sveta práce, ktorý sa vplyvom pandémie aj digitálnej transformácie zásadným spôsobom mení,“ vysvetľuje Ulrich Klenke, vedúci značky Deutsche Telekom a dodáva: „Veríme, že našou kolektívnou zodpovednosťou je pomôcť im zorientovať sa v príležitostiach a výzvach, ktorým čelia. Chceme im ukázať, že ak majú vášeň, majú aj budúcnosť.“

Základom projektu Futureproof je voľne prístupný digitálny nástroj, ktorý pomôže mladým ľuďom lepšie pochopiť ich schopnosti a ich prepojenie s budúcimi kariérnymi príležitosťami. Využíva osobnostný model (RIASEC) a prepája ho s potenciálnymi budúcimi kariérnymi možnosťami. Tento nástroj pomáha mladým ľudom zistiť, aké sú ich vášne, schopnosti, talent a osobnosť zásadné pri formovaní ich budúcej cesty a ako môžu tieto osobné atribúty najlepšie využiť v rámci budúcej kariéry. Na rozdiel od existujúcich nástrojov, sa tento zameriava na jedinečnú perspektívu generácie Z a identifikuje kľúčové trendy a zmeny vo svete práce a poskytuje prehľad prostredníctvom prispôsobeného a gamifikovaného zážitku.

Okrem tohto online nástroja na webe futurefeed.telekom.com/sk-SK obsahuje projekt Futureproof aj užitočné zdroje a informácie pripravené svetovými odborníkmi, napr. ako napísať pútavý životopis, pripraviť sa na pracovné pohovory, či ako si vylepšiť profil na sociálnych sieťach. Deutsche Telekom, ako najhodnotnejšia telekomunikačná značka v Európe, sa zameriava na podporu mladých ľudí pomocou širokej škály iniciatív.

Projekt Futerproof podporili aj viaceré slovenské inšpiratívne mladé osobnosti a influenceri. Ambasádorom projektu sa stal digitálny nadšenec Tomáš Brngál, ktorý vyvinul VR aplikáciu na štúdium anatómie ľudského tela. Projekt podporili aj ďalšie inšpiratívne mladé osobnosti ako Sandra Sviteková z Dejepis Inak, ktorá sa snaží na svojom YouTube kanáli popularizovať dejepis pre mladých ľudí a verí, že by sa na školách malo viac diskutovať aj o hodnotách a kontexte dejín a tiež známi influenceri Moma, Duklock či slovenský mladý youtuber a šikovný kameraman Bača.

Slovak Telekom realizuje aj projekt ENTER na podporu rozvoja digitálnych zručností na Slovensku, ktorý inšpiruje mladých ľudí ku kreatívnemu využitiu informačných technológií, ktoré im otvárajú dvere do budúcnosti. Vďaka technológiám, ako je napr. aj programovateľný mikropočítač Micro:bit, tak majú dnes mladí ľudia v rukách celý svet.

Digitálny nástroj a viac informácií o projekte Futureproof nájdete na webe: https://futurefeed.telekom.com/sk-SK