Predsedníctvo SAV sa verejne ospravedlňuje prezidentke za Blahu

Predsedníctvo SAV sa verejne ospravedlňuje prezidentke za Blahu Reprofoto Facebook Ľuboš Blaha

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied dnes zverejnilo vyhlásenie, v ktorom kritizuje svojho zamestnanca poslanca Ľuboša Blahu, ktorý sa pravidelne dehonestujúco vyjadruje o prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Podobné vyhlásenie zverejnilo predsedníctvo už v roku 2019.

"Predsedníctvo SAV konštatuje, že viaceré vyjadrenia poslanca Národnej rady Slovenskej republiky PhDr. Ľuboša Blahu, PhD., zamestnanca Ústavu politických vied SAV, k hlave štátu, prezidentke SR pani Zuzane Čaputovej, nespĺňajú ani základné požiadavky slušnosti a úplne sa vymykajú étosu, ktorým by sa mal spravovať vedec, člen akademickej obce," píše v stanovisko vedenie tejto hlavnej vedeckej inštitúcie na Slovensku. Dodáva, že predsedníctvo SAV "má snahu nezapájať sa do politických diskusií, ale nemôže strpieť opakované popieranie etických štandardov záväzných pre člena vedeckej komunity, ako sme tomu svedkami zo strany tohto zamestnanca SAV. Predsedníctvo SAV sa dištancuje od uvedených výrokov a zároveň sa za ne ospravedlňuje prezidentke Slovenskej republiky a verejnosti."

Blaha s tým nesúhlasí. V reakcii na facebooku píše, že predsedníctvo SAV podľa neho "zneužilo právomoci verejného činiteľa na útok proti opozičnému poslancovi", obvinil vedenia SAV z "kolaborácie s vládou", "degradovania inštitúcie do pozície hovorkyne prezidentského paláca" a žiada predsedníctvo SAV, aby sa mu ospravedlnilo.

Podobné vyhlásenie predsedníctvo zverejnilo už pred dvoma rokmi.

"Predsedníctvo SAV sa striktne dištancuje od statusov na sociálnych sieťach a vyjadrení poslanca Blahu. Tieto statusy sú dehonestujúce a pre SAV neprijateľné. Poslanec Blaha je zamestnancom Ústavu politických vied SAV a aj preto ho verejnosť s našou dôveryhodnou inštitúciou spája," napísalo vtedy predsedníctvo a zároveň dodalo, že s Blahom nemôže rozviazať pracovný pomer: "Predsedníctvo SAV nemá dosah na personálnu politiku ústavov (organizácií) SAV, ktoré sú nezávislé právnické osoby. Pán Blaha vykonáva funkciu poslanca Národnej rady SR a z tohto dôvodu má zákonný nárok na poskytnutie pracovného voľna zamestnávateľom (Ústav politických vied SAV) počas celého trvania výkonu tejto verejnej funkcie; súčasne počas celého trvania výkonu tejto verejnej funkcie s ním zamestnávateľ nemôže skončiť pracovný pomer výpoveďou."

Podrobnosti: Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod