4ka prináša zásadné technologické vylepšenie - Volania cez WiFi

4ka prináša zásadné technologické vylepšenie - Volania cez WiFi

Telekomunikačný operátor 4ka prináša významné technologické vylepšenie svojej mobilnej siete – Volania cez WiFi. Operátor spustil VoWiFi (Voice over WiFi) technológiu pre všetkých svojich zákazníkov, čím vylepšuje dovolateľnosť aj v miestach so slabším alebo žiadnym mobilným signálom – ako sú napr. nákupné centrá, výškové budovy alebo podzemné garáže. Pri telefonovaní a posielaní SMS tak zákazníci 4ky môžu využívať akýkoľvek domáci alebo verejný bezdrôtový WiFi internet. Jediné, čo k tomu potrebujú, je mobilný telefón s podporou technológie VoWiFi a pripojenie na WiFi internet.

„Naša snaha neustále sa zlepšovať v službách, ktoré prinášame našim zákazníkom, vyústila tentokrát do spustenia služby volania a SMSkovania cez WiFi, ktoré voláme odborne VoWiFi. Docielime tým rozšírenie možnosti využívať naše mobilné služby aj v miestach s WiFi signálom. Neustálymi inováciami zlepšujeme komfort zákazníkov a veríme, že sa naši zákazníci potešia ďalšej možnosti a vylepšeniu kvality služby. Veď robíme to pre nich,” povedal Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilné služby 4ka.

Podpora 6 veľkých výrobcov zariadení

4ka technológiu VoWiFi spustila vo svojej mobilnej sieti už koncom minulého roka odkedy intenzívne spolupracovala s výrobcami mobilných zariadení na implementácii technológie VoWiFi do softvéru mobilných zariadení. VoWiFi vo 4ke bude oficiálne podporovať niekoľko desiatok zariadení od značiek Huawei, Motorola, Oppo, Samsung, Xiaomi a ZTE.

Už teraz je možné VoWiFi oficiálne využívať na týchto zariadeniach:, Motorola Edge 20, Motorola Edge 20 Pro, Motorola Edge 30, Motorola Edge 30 Pro, Motorola Moto E32, Motorola Moto G22, Motorola Moto G82 5G, Motorola Moto G100, Xiaomi Redmi 10 5G, Xiaomi Redmi 10 (2022), Xiaomi Redmi 10A, Xiaomi Redmi Note 10 5G a ZTE Blade V2020 Smart. Na zariadeniach Huawei P30 Lite, Oppo Reno7 5G, Samsung Galaxy A22 5G pribudne funkcionalita s najbližším rolloutom aktualizácií firmvéru. Výrobcovia budú uvoľňovať oficiálne OTA aktualizácie s podporou VoWiFi pre celkovo približne stovku zariadení postupne počas najbližších týždňov a VoWifi bude dostupné aj pre novo uvedené zariadenia týchto značiek.

Čo je to VoWiFi a ako si ho aktivovať?

VoWiFi z anglického Voice over WiFi, alebo Volanie cez WiFi je technológia, ktorá umožňuje telefonovanie a SMSkovanie kdekoľvek cez dostupné WiFi pripojenie a to aj v miestach bez mobilného signálu, ako sú moderné výškové budovy, podzemné priestory, garáže a pod. Na aktiváciu VoWiFi funkcionality je potrebné poslať aktivačnú SMS v tvare VOWIFI START na číslo 900 a následne funkcionalitu VoWiFi zapnúť v MENU telefónu. Kompatibilný telefón s aktivovanou funkcionalitou VoWiFi sa v prípade dostupného WiFi pripojenia automaticky prepne do VoWiFi režimu a všetky volania a SMS sa prenášajú cez VoWiFi pripojenie, pričom sa odrátajú ako bežné volania z predplatených jednotiek či z kreditu.