Facebook podľa Európskej komisie zrejme zneužíva postavenie na trhu s reklamou

Facebook podľa Európskej komisie zrejme zneužíva postavenie na trhu s reklamou Ilustr. reprofoto youtube 60 minutes

Európska komisia (EK) dospela k predbežnému zisteniu, že spoločnosť Facebook zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu s reklamou, čím môže porušovať protimonopolné pravidlá Európskej únie.

Únijná exekutíva dnes uviedla, že informovala americkú spoločnosť Meta Platforms, vlastníka Facebooku, o možných následkoch v prípade, že by podrobné vyšetrovanie prvotnej tézy potvrdilo. Firma by potom mohla dostať pokutu v maximálnej výške desať percent svojho ročného celosvetového obratu.

Brusel začal podozrenie vyšetrovať vlani v júni. Komisia sa zaujímala najmä o to, ako Facebook nakladá s dátumami zadávateľov reklamy a či získané informácie potom nezneužíva na to, aby im konkuroval na trhoch, kde sám pôsobí. Príkladom sú podľa komisie inzeráty používateľov na nákup a predaj tovaru cez Facebook Marketplace.

Meta viaže svoju on-line inzertnú službu Facebook Marketplace so svojou dominantnou osobnou sociálnou sieťou Facebook. "To znamená, že používatelia Facebooku majú automaticky prístup k Facebook Marketplace, či chcú, alebo nie," uviedla komisia. Táto prax podľa nej dáva spomínanej inzertnej platforme podstatnú výhodu, s ktorou sa konkurencia nemôže vyrovnať.

Meta podľa EK tiež uplatňuje nespravodlivé obchodné podmienky pre ďalšie inzertné platformy, ktoré inzerujú na jej sieťach Facebook a Instagram.

Pokiaľ by tieto zistenia potvrdilo podrobné vyšetrovanie, môže firma prísť až o desatinu tržieb. Tržby spoločnosti Meta za minulý rok predstavovali takmer 118 miliárd dolárov, pokuta by teda mohla predstavovať až 11,8 miliardy dolárov.