V Rumunsku zatkli kontroverzného influencera po spore s aktivistkou Thunbergovou

V Rumunsku zatkli kontroverzného influencera po spore s aktivistkou Thunbergovou Reprofoto A. Tate

V Rumunsku zatkli bývalého kickboxera Andrewa Tatea, ktorý čelí obvineniu zo znásilnenia, obchodu s ľuďmi a založeniu zločineckej skupiny. Stalo sa tak potom, čo kontroverzný britsko-americký influencer preslávený nevyberavým správaním k ženám zverejnil video kritické voči klimatickej aktivistke Grete Thunbergovej, na ktorom sa objavila krabica od pizze s nápisom v rumunčine, informovala agentúra APA. Rumunský súd neskôr oznámil, že vyhovel žiadosti polície o uvalenie tridsaťdňovej väzby pre Tatea.

 

Na videu sa Tate v červenom boxerskom plášti a s cigarou v ruke oboril na Thunbergovú, ktorá sa predtým pohoršovala nad Tateovým vychvaľovaním na twitteri. Tate sa na snímke obrátil priamo na klimatickú aktivistku, aby sa jej pochválil svojimi na benzín náročnými autami.

"Dobrý deň, Greta Thunbergová. Mám 33 áut. Moja Bugatti má w16 8.0L quad turbo. Moje DVE Ferrari 812 Competizione majú 6,5 l v12. To je len začiatok. Prosím, dajte mi svoju e-mailovú adresu, aby som vám mohol poslať kompletný zoznam svojej zbierky áut a ich obrovských emisií," napísal Tate v utorok na twitteri pod fotografiou, na ktorej tankuje svoje vozidlo.

Klimatická aktivistka reagovala pomocou známeho klišé, podľa ktorého si niektorí muži kupovaním drahých áut kompenzujú malý pohlavný orgán. "Áno, prosím, poučte ma. Napíšte mi na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. (energie malého penisu @ urobte niečo svojím životom.com)," napísala Thunbergová na twitteri.

Tate dostal zákaz publikovať na mnohých sociálnych sieťach za svoje misogynné komentáre a nenávistné príspevky. Týkalo sa to aj Twitteru, no po nástupe Elona Muska do čela tejto sociálnej siete bol zákaz podobne ako v prípade mnohých ďalších kontroverzných osobností zrušený.

Tate bol zatknutý spolu so svojim bratom Tristanom, uviedla podľa agentúry Reuters rumunská prokuratúra. Policajti urobili aj raziu v ich byte v Bukurešti. Obaja bratia sú vyšetrovaní od apríla spolu s dvoma ďalšími podozrivými. Čelí obvineniu z vytvorenia zločineckej skupiny s cieľom "najímať, ubytovávať a vykorisťovať ženy tým, že ich nútili vytvárať pornografický obsah určený pre špecializované spoplatnené webové stránky". Podľa prokuratúry týmto spôsobom zneužili šesť žien.

Štvorica podozrivých podľa vyšetrovateľov nútila ženy k prostitúcii aj v Spojených štátoch a Británii.

Tate a jeho brat Tristan zatiaľ vo väzbe strávia 30 dní, rozhodol súd v Bukurešti po piatich hodinách výsluchov a troch hodinách rokovaní, informovali rumunské médiá s odvolaním sa na úrady. Pri vypočutí obaja bratia trvali na svojom práve mlčať, povedal ich právnik BBC. Policajný hovorca už skôr uviedol, že budú držaní v "detenčnom centre".

Tridsaťšesťročný Tate sa k obvineniam zatiaľ priamo nevyjadril. Po zadržaní však bol na jeho twitterovom účte zverejnený príspevok, ktorý odkazoval na film Matrix z roku 1999. "Matrix poslal svojich agentov," píše sa v príspevku. Účet tiež retweetoval internetové mémy z filmu, ktoré zverejnil majiteľ Musk.