Uprostred tmy je svetlo najviditeľnejšie, spoznajte víťazov ocenenia Biela vrana

Uprostred tmy je svetlo najviditeľnejšie, spoznajte víťazov ocenenia Biela vrana

V poradí už 16. ročník Bielej vrany sa bude konať tradične 17. novembra, v deň, kedy si pripomíname víťazstvo slobody a demokracie. Slávnostný ceremoniál sa odohrá v Sále Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave a bude prístupný aj verejnosti.

Spoznáme laureátov/laureátky tohto ocenenia za občiansku statočnosť a odvahu, čakajú nás vystúpenia vzácnych osobností, kapely Bez ladu a skladu, Erø i scénický tanec Libuše Bachratej. Večerom bude sprevádzať Martin Staňo. Účasť prisľúbila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Tridsať rokov je pre štát významný míľnik a ohliadnuť sa za nimi je pre nás dôležité. Tým viac, že momentálne sú naša demokracia, právny štát i súdržnosť veľmi testované. Preto bude Biela vrana tento rok klásť i otázku, čo nám pomáha a pomáhalo práve v náročných časoch. a dúfame, že odpovede na ňu i samotní laureáti prinesú inšpiráciu i nádej,” povedala zakladateľka ocenenia Zuzana Wienk.

Lajtmotívom slávnostného večera bude aj tridsať rokov samostatného Slovenska. Tridsať rokov skúšok, vzostupov, pádov, nádejí. Ako sme obstáli? Ktoré z výziev a skúšok tlačíme pred sebou? Ako si zachovať nádej a čo pomáha prekonať ťažké časy? Aj tieto otázky si budeme klásť 17. novembra 2023 od 19.00h.

Vstupenky je možné získať na stránke: https://goout.net/sk/biela-vrana-2023-uprostred-tmy-je-svetlo-najviditelnejsie/szqtarw/.

Laureátov/laureátky pre rok 2023 vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia.

Členmi rady sú: novinár Tomáš Němeček, herečka Táňa Pauhofová, kazateľ Cirkvi Bratskej Daniel Pastirčák, právnička a zástupkyňa Via Iuris Eva Kováčechová, riaditeľ kultúrneho centra Stanica-Záriečie zo Žiliny Marek Adamov, publicistka a zakladateľka Amnesty International Marta Šimečková a riaditeľka združenia Bystriny Zuzana Wienk.

OCENENIE BIELA VRANA

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie.
Organizátori už niekoľko rokov udeľujú aj ocenenie Biela vrana za dlhodobý prínos ľuďom, ktorí dlhé roky vytrvalo presadzujú verejno-prospešné riešenia často na úkor seba či proti hlavnému prúdu spoločnosti.


ORGANIZÁTOR OCENENIA je o. z. Bystriny, ktoré prevzalo ocenenie Biela vrana od zakladateľov – Aliancie Fair-play a Via Iuris, ktorí založili v roku 2008 ju udeľovali 11 rokov. Bystriny sú novou iniciatívou s tímom, ktorý sa začiatkom roka 2019 oddelil od Aliancie Fair-play, kde dlhodobo pôsobil. Bystriny sa plánujú sústrediť na ocenenie Biela vrana a posilňovanie či prepájanie občianskych iniciatív po Slovensku.