Koľko hodín denne môže dieťa stráviť pred obrazovkou? Koľko je ešte v poriadku vo veku do 2, 5 či 9 rokov?

Koľko hodín denne môže dieťa stráviť pred obrazovkou? Koľko je ešte v poriadku vo veku do 2, 5 či 9 rokov? Foto: Orange

Aby sme predišli závislostiam detí a problémom už od útleho veku, obrazovky by sa mali používať aj doma rozumne. A je potrebné dodržiavať aj určité pravidlá. American Academy of Pediatrics (AAP) ponúka návod na ideálne využívanie času pred obrazovkou pre rôzne vekové skupiny detí.

Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Vek do 2 rokov

Pre deti mladšie ako 2 roky AAP odporúča veľmi obmedzený čas pri obrazovke, s výnimkou videohovorov. Keď deti dosiahnu 18 až 24 mesiacov, rodičia môžu začať premýšľať o obrazovkách. Odporúča sa, aby na deti vo veku 18 až 24 mesiacov nechali rodičia pôsobiť obrazovky len vtedy, keď je pri nich dospelá osoba, ktorá ich sleduje a rozpráva sa s nimi o tom, čo pozerajú. Deťom v tomto veku sa elektronické prístroje neodporúča využívať samostatne.

Vek od 2 do 5 rokov

Keď dieťa dosiahne 2 roky, odporúča sa obmedziť čas strávený pred obrazovkou na jednu hodinu denne. Dospelí by mali ale stále sledovať program so svojím dieťaťom a vyberať také programy, ktoré sú interaktívne, nenásilné, vzdelávacie a prosociálne, uvádza AAP.

Vek od 5 do 8 rokov

Vo tomto veku je dôležité, aby rodičia prípadne učitelia či vychovávatelia naďalej monitorovali používanie obrazoviek, a to najmä preto, aby sa ubezpečili, že ich využívanie neovplyvňuje iné kľúčové aktivity dieťaťa, ako je napríklad spánok a cvičenie. Rodičia by všetko mali pravidelne kontrolovať a uisťovať sa, že je dieťa pri obrazovke v bezpečí.

V tomto a vyššom veku už neexistuje stanovené odporúčanie, ako dlho by malo byť dieťa denne pred obrazovkou. Jacob Holzman, klinický detský a adolescentný psychológ z Detskej nemocnice v Colorade vysvetľuje, že je to preto, že mnohé profesionálne asociácie, vrátane AAP a AACAP, stanovili, že je na zodpovednosti rodiny a dospelých, aby určili, čo je pre ich deti správne, keď už prekročia predškolský vek.

Vek 9+

V tomto období AAP odporúča, aby rodičia hovorili so svojimi deťmi o tom, ako používajú médiá, čo pozerajú a čo sa pri ich používaní učia. Komunikácia je teda veľmi dôležitá. Rodičia s deťmi by sa mali rozprávať o pozitívach i negatívach technológií.

Ako čo najlepšie organizovať čas dieťaťa strávený pred obrazovkou?

Technológie sa za posledné roky intenzívne dostali do rodín a svoj spoločný čas dnes mnohé rodiny delia medzi seba a obrazovky televízorov, mobilov či tabletov. A nebolo by na tom nič zlé, pokiaľ by si technológie nebrali z tohto času výrazne viac. Vyzerá to potom tak, že hoci sme v jednej domácnosti, každý z nás je izolovaný vo svojom svete. Jeden trávi čas sledovaním rozprávky v televízii, iný čítaním e-mailov s mobilom v ruke a ďalší hraním hier na X-boxe. Sme spolu, no zároveň nie sme, a tak sa potrebné interakcie medzi členmi rodiny obmedzujú na minimum. Ak chcete mať technológie pod kontrolou, najlepšie je v rámci rodiny hovoriť o pozitívach a negatívach, o reálnych veciach, ktoré s technológiami súvisia. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť čo najjednoduchšie, je vytvoriť rodinný mediálny plán, ktorý môžete nastaviť prostredníctvom šablóny, ktorú poskytuje napríklad AAP .

Využiť môžete aj novú službu Online ochrana Deti od Orangeu. Tá zabezpečuje, že vaše deti budú pri používaní telefónu alebo iného smart zariadenia v bezpečí pred nástrahami online sveta.

Plán vám pomôže udržiavať aktivity v rovnováhe tak, aby ste mali vyvážené množstvo hodín na jednotlivé činnosti (šport, reálnu komunikáciu, skutky láskavosti, prechádzky, čítanie, vzdelávanie, technológie a podobne). Na spoločnom plánovaní je užitočné aj to, že všetci členovia rodiny sú zapojení nielen do samotného plánovania, ale aj do dodržiavania stanovených cieľov a predsavzatí.

Podrobnosti: Digitálna dohoda vo vašej rodine posilní zdravé návyky

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že technológie majú viac negatív ako pozitív, nie je to úplne tak. Keď naučíte deti obrazovky využívať múdro, stanú sa pre ne veľkým pomocníkom, vzdelávacím či komunikačným nástrojom a tiež zábavou. A mali by ste vedieť, že aj v spojení s deťmi sú technológie nenahraditeľným pomocníkom pre vás, rodičov. Dokážete vďaka nim chrániť svoje deti, eliminovať riziká a nevhodný obsah, vedieť to, kde sa práve nachádzajú. Nemusíme len kritizovať elektronické zariadenia, pretože sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov, ale musíme učiť deti, ako ich správne používať, ako robiť správne rozhodnutia pre svoju budúcnosť, aby veci, ktoré majú, boli vždy pre ich život prospešné.