Digitálna dohoda vo vašej rodine posilní zdravé návyky

Digitálna dohoda vo vašej rodine posilní zdravé návyky Foto: Orange

Neprimerané množstvo času stráveného pred obrazovkami môže pôsobiť aj na psychickú pohodu detí či atmosféru v rodine. Aby nevznikali hádky kvôli času strávenému na internete a deťom sa darilo plniť si povinnosti v škole i doma, pomôcť vám môže tzv. Digitálna rodinná dohoda.

Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Psychológovia odporúčajú rodičom, aby dbali na to, ako ich deti využívajú digitálne technológie. Zhodujú sa v tom, že úplné zákazy nie sú riešením. Deti však potrebujú získavať digitálne zručnosti primeraným spôsobom. Prvoradá musí byť ich bezpečnosť, a preto je potrebné aj obmedzovanie internetu. Zaujímať by sa mali nielen o to, koľko času deti trávia na internete, ale aj o to, ako tento čas trávia.

Ako si môžete pripraviť digitálnu rodinnú dohodu a čo by mohla obsahovať?

Digitálna rodinná dohoda je písomná zmluva medzi rodičmi a dieťaťom, ako a kedy budú v rodine technológie používané. Dohoda zabezpečí, že dieťa nebude mať pocit krivdy, že mu odopierate obľúbenú aktivitu, ale bude chápať, že aj čas pred obrazovkami nesie svoje riziká, a preto potrebuje isté pravidlá. Umiestnite si ju na viditeľné miesto v domácnosti, aby ste pravidlá mali denne na pamäti a na očiach.

Pri príprave vašej digitálnej rodinnej dohody sa môžete oprieť aj o tieto otázky:

Digitálne zariadenia

Ktoré zariadenia môžeme používať v domácnosti a kedy?
Sú nejaké oblasti internetu, ktoré nemáme používať, napr. hry alebo sociálne siete?
Ako dlho môžeme stráviť čas online alebo na zariadení?
Čo urobíme, ak sa na zariadení zobrazí upozornenie? Napríklad nekliknutie na „prijať“ pred kontrolou s dospelou osobou?
Kedy je v poriadku sťahovať súbory, hry alebo aplikácie?

Bezpečnosť

Aké informácie môžeme zdieľať online? Napr. nezdieľať verejne, ak je dieťa v nejakom športovom klube alebo mená iných hráčov.
S kým sa budeme rozprávať, ak sa budeme cítiť nepríjemne kvôli čomukoľvek, čo sme videli, resp. počuli online alebo na zariadení?
Ktoré webové stránky môžeme/nemôžeme používať?
Môžme otvárať odkazy od ľudí, ktorých nepoznáme?

Nadväzovanie kontaktov online

Koho môžem uverejňovať na fotografiách a videách online?
Viem, prečo je dôležité nemať na sociálnych sieťach verejný profil a ako ho nastaviť?
Aké informácie je v poriadku zdieľať?
Ak som súčasťou online skupiny, sú nejaké pravidlá, ktoré by som mal(a) dodržiavať?

Pozitívne správanie na internete

Ako môžem byť dobrým priateľom na internete?
Ako sa zastať pri ubližovaní niekoho na internete?
Čo budem robiť, ak dostanem desivé alebo šikanujúce správy?

Treba mať tiež na pamäti, že tieto pravidlá nedefinujete navždy, a je vhodné ich s pribúdajúcou zrelosťou dieťaťa meniť. Snažte sa, aby bola dohoda čo najviac špecifická a plná vhodných príkladov.

Súčasťou digitálnej dohody môžu byť aj pravidlá správania rodičov:

Buďte príkladom pre deti - dobrým príkladom môže byť stolovanie bez obrazoviek, šoférovanie bez používania mobilu, slušné vyjadrovanie pri telefonovaní, premyslené trávenie času na internete, až keď máte splnené povinnosti, po návrate domov uprednostniť rozhovor s členmi rodiny pred zapnutím televízora alebo mobil mať odložený v taške, keď máte návštevu.

Pravidelne diskutujte o online svete detí - buďte otvorení a povzbudzujte dieťa, aby s vami o online novinkách a svojich postrehoch na internete hovorilo čo najviac. V kľude počúvajte a zdržte sa prehnaných reakcií. Ak je ohrozené vaše dieťa alebo niekto iný tým, čo sa deje na internete, vhodne zasiahnite. Nerobte nič poza chrbát dieťaťa a o vašich krokoch mu povedzte. Zoznámte sa s hrami a aplikáciami, ktoré používa.

Používajte rodičovské (parental control) aplikácie - rodičovskú kontrolu nastavte zodpovedne a v spolupráci s dieťaťom. Vysvetlite dieťaťu, prečo je to potrebné, a vezmite do úvahy jeho potreby a želania. Kontrolujte ochranu bezpečia na aplikáciách, ktoré si chce dieťa nainštalovať. Spolu nastavte ochranu súkromia. Medzi vhodné rodičovské aplikácie patrí napríklad Google Family Link, Eset Parental Control, Qustodio alebo Kaspersky Safe Kids.

Využiť môžete aj novú službu Online ochrana Deti od Orangeu. Tá zabezpečuje, že vaše deti budú pri používaní telefónu alebo iného smart zariadenia v bezpečí pred nástrahami online sveta.

Odmeňujte pozitívne správanie - motivuje to k dlhodobému dodržiavaniu dohody. Odmenou môže byť napríklad slovná pochvala, extra čas pred obrazovkou, stiahnutie špecifickej hry, neskorší odchod do postele či lístky na koncert alebo športové podujatie.

Zaujímajte sa o trendy - udržujte si aktuálne informácie o technologických trendoch a hrozbách, aby bola vaša digitálna dohoda efektívna pri riešení nových výziev.

Následky nedodržiavania dohody - aby mohli pravidlá fungovať je potrebné si spolu s deťmi definovať a spísať aj následky ich nedodržiavania. Porozprávajte sa s nimi otvorene o konkrétnych situáciách, aby správne porozumeli tomu, čo sa stane ak nedodržia pravidlá. Spoločným rozhovorom o možných následkoch môžete predísť porušeniu pravidiel vašej dohody.