Šéf Walt Disney vsádza na film o Taylor Swift, firma zvýšila štvrťročný zisk (VIDEO)

Šéf Walt Disney vsádza na film o Taylor Swift, firma zvýšila štvrťročný zisk (VIDEO) Reprofoto: youtube Taylor Swift

Šéf americkej zábavnej spoločnosti Walt Disney Bob Iger dúfa, že firme k rastu pomôže streamovanie exkluzívnej verzie koncertného filmu Eras Tour speváčky Taylor Swift na platforme Disney+. Firma tiež investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti Epic Games, ktorá vytvorila populárnu videohru Fortnite. Podnik tiež v stredu uviedol, že za prvý štvrťrok svojho finančného roka vytvoril vyšší zisk.

Iger oznámil investíciu do Epic Games v rozhovore v televízii CNBC. Uviedol, že Disney bude so spoločnosťou spolupracovať na vytvorení "obrovského Disneyho vesmíru". "Znamená to doposiaľ najväčší vstup spoločnosti Disney do sveta hier a ponúka významné príležitosti na rast a expanziu," dodal šéf Disney. V on-line svete sa podľa neho spotrebitelia budú môcť hrať, sledovať filmy, nakupovať a zapojiť sa do postáv a príbehov spoločností Disney, Pixar, Marvel, Avatar a Star Wars.

Igerovo oznámenie prišlo deň potom, čo firma predstavila spoločný podnik s konkurenčnými podnikmi Fox a Warner Bros Discovery. Cieľom je spustiť novú platformu na streamovanie športových prenosov.

Firma v uplynulom štvrťroku ťažila z rekordných výsledkov svojich zábavných parkov a z pokračujúceho úsilia o znižovanie nákladov. Za obdobie od októbra do decembra vykázala zisk na akciu bez započítania niektorých položiek 1,22 USD, čím prekonala odhad analytikov 99 centov na akciu.

Firma tiež uviedla, že vo štvrťroku znížila náklady o 500 miliónov dolárov. Podľa svojho vyjadrenia je na ceste dosiahnuť do konca fiškálneho roka úspor 7,5 miliardy dolárov alebo tento cieľ aj prekročiť.

Správna rada Walt Disney schválila program odkúpenia akcií firmy v hodnote troch miliárd dolárov pre aktuálny fiškálny rok. Oznámila tiež dividendu 45 centov na akciu, čo predstavuje 50-percentný nárast oproti dividende vyplatenej v januári. Akcie firmy na to zareagovali rastom o viac ako sedem percent.