Amazon prehral v EÚ súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame

Amazon prehral v EÚ súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame

Americká spoločnosť Amazon v EÚ prehrala boj o pozastavenie požiadavky ohľadom internetovej reklamy. Najvyšší súd Európskej únie podporil regulačné orgány Únie a uviedol, že záujmy EÚ prevažujú nad hmotnými záujmami internetového predajcu. Súd o tom dnes informoval v tlačovej správe.

Na základe nariadenia Únie o jednotnom trhu digitálnych služieb (DSA), ktoré začalo platiť vlani, bol Amazon označený za veľkú internetovú platformu, na ktorú sa vzťahujú prísne pravidlá pre boj s nezákonným a škodlivým obsahom. Amazon tvrdí, že definícii veľkej internetovej platformy nezodpovedá.

Spoločnosť následne napadla požiadavku DSA na zverejnenie úložiska obsahujúceho podrobné informácie o jej internetovej reklame. Požiadala tiež o predbežné opatrenie do doby, než súd vo veci rozhodne.

Súd nižšej inštancie vlani v septembri žiadosti Amazonu vyhovel. Európska komisia (EK) sa následne obrátila na najvyšší súd Európskej únie. Súdny dvor EÚ v Luxemburgu príkaz na pozastavenie zrušil a žiadosť Amazonu o predbežné opatrenie zamietol.

"Pozastavenie by viedlo k oneskoreniu, potenciálne o niekoľko rokov, pri plnom dosahovaní cieľov nariadenia o jednotnom trhu digitálnych služieb, a teda by potenciálne umožnilo pretrvávanie alebo rozvoj internetového prostredia, ktoré ohrozuje základné práva," uviedol súd.