Dnes sa rozhodne, kto má zodpovednosť za urážlivé komentáre pod článkami

Dnes sa rozhodne, kto má zodpovednosť za urážlivé komentáre pod článkami Ilustr. foto Gemius

Európsky súd pre ľudské práva dnes rozhodne o prípadnej zodpovednosti internetových portálov za urážlivé komentáre svojich užívateľov.

 

 

Rozsudok môže mať vplyv na prevádzkovateľa internetových stránok vo všetkých krajinách Rady Európy, vrátane Slovenskej republiky.

Súd vynesie rozsudok v prípade sporu o hanlivé komentáre na estónskom portáli Delfi AS. Anonymní diskutéri na ňom zasypávali urážkami prevádzkovateľa lodnej dopravy, ktorý nechal trasu v zime k miestnym ostrovom prerážať ľadoborci. Zabránil tým prejazdu po silnom ľade, čo bola pre miestnych lacnejšia a časovo menej náročná trasa.

Firma prevádzkujúca trajekty zažalovala prevádzkovateľa internetovej stránky, kde sa slovné útoky proti nej objavili. Estónske súdy jej dali za pravdu a portálu Delfi AS, ktorý sa zaštítil slobodou slova, uložili v roku 2008 peňažnú pokutu.

Dnešný verdikt by mohol mať vplyv na prevádzkovateľov internetových stránok vo všetkých 47 krajinách Rady Európy. Jej členmi sú okrem 28 štátov Európskej únie aj Švajčiarsko, Nórsko, Turecko aj väčšina krajín juhovýchodnej a východnej Európy, vrátane Ruska a Ukrajiny.

Proti rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva sa nemožno odvolať.