Koniec roamingu sa blíži

Koniec roamingu sa blíži ILustr. foto

Už od apríla 2016 sa bude za hovory zo zahraničia platiť len symbolický roamingový poplatok.

Dnes v skorých ranných hodinách dosiahli inštitúcie EÚ dohodu o zrušení roamingových poplatkov a zárukách otvoreného internetu.

Únia sľubuje, že obrovské telefónne účty po dovolenke v zahraničí, či nespoľahlivé internetové pripojenie počas služobnej cesty už budú čoskoro minulosťou.
Po 2 rokoch odkedy Európska komisia predložila legislatívny návrh o spoločnom telekomunikačnom trhu sa dosiahla dohoda aj na úrovni členských štátov v Rade a poslancov EP.

Znamená to, že koniec roamingových poplatkov bude v júni 2017 (užívatelia budú za hovory a sms platiť v rámci EÚ rovnako ako doma) a budú platiť silné pravidlá pre sieťovú neutralitu.

„Na zníženie poplatkov za roaming nebudeme musieť čakať až do 15.júna 2017. Už od apríla 2016 sa bude za hovory zo zahraničia platiť len symbolický roamingový poplatok (0,05 eur/min), sms (0,02 eur) a objem dát (0,05 eur/MB ).Už v apríli budúceho roka budeme teda platiť o 75% ako sú súčasné stropy," hovorí Andrej Králik zo Zastupiteľstva Európskej komisie na Slovensku.

Pokiaľ ide o sieťovú neutralitu – užívatelia už nebudú pociťovať diferencovaný prístup v závislosti od prevádzkovateľa webstránky, či online služby. Umelé blokovanie, či spomaľovanie obsahu už podľa slov Králika nebude dovolené. Čiže prístup k webu startupovej firme nebude neférovo spomaľovaný v prospech veľkých spoločností. Žiadna služba sa nebude spomaľovať len preto, že prevádzkovateľ stránky si "nepriplatil" u prevádzkovateľa internetových služieb za privilegovaný prístup. To nebude brániť poskytovaniu špecializovaných služieb vysokej kvality ako sú napríklad internetové televízne kanály, či inovatívne aplikácie.