Online predplatné bude možné brať so sebou a aj za hranice

Od apríla 2018 sa začne uplatňovať nariadenie EÚ o zaistení cezhraničnej prenosnosti online obsahových služieb na vnútornom trhu. Nové pravidlá dnes v Európskom parlamente predstaví podpredseda Komisie Andrus Ansip, zúčastnia sa aj európske televízne a rozhlasové spoločnosti.

Nové pravidlá znamenajú, že ak si doma platíte online predplatné na filmy, seriály, športové prenosy, hry alebo elektronické knihy, budete môcť tieto služby využívať aj na cestách v rámci celej Európskej únie. Nariadenie dopĺňa nové roamingové pravidlá, ktoré platia od minulého leta a umožňuje občanom EÚ cestovať so svojím online predplatným bez toho, aby sa museli obávať vysokých poplatkov alebo zmeškali nejakú epizódu svojho obľúbeného seriálu.

Nariadenie schválil Európsky parlament 14. júna 2017, je súčasťou väčšieho balíka návrhov na modernizáciu právnych predpisov EÚ v oblasti autorského práva. Ide o prvý nástroj týkajúci sa autorských práv, ktorý nadobudne účinnosť v rámci stratégie jednotného digitálneho trhu. Ďalšie informácie a príklady nájdete aj v príhovore komisárky Mariye Gabrielovej na filmovom festivale v Berlíne.