Českého občana odsúdili za status na Facebooku

Českého občana odsúdili za status na Facebooku Reprofoto TV idnes.cz

Ročný podmienečný trest dnes dostal tridsaťsedemročný člen KSČM z Ostravy-Vítkovíc Michal Kesudis za schvaľovanie minulého samovražedného útoku na českých vojakov v Afganistane.

Komentár, v ktorom útok chválil a vyjadroval sa vulgárne o mŕtvych vojakoch, zverejnil na sociálnej sieti. Hrozilo mu až trojročné väzenie. Rozsudok Obvodného súdu pre Prahu 6 je právoplatný, obžalovaný trest prijal a vzdal sa práva na odvolanie, rovnako ako žalobca.

Sudkyňa uznala Kesudisa vinným zo schvaľovania trestného činu a prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv človeka. "Vychvaľoval páchateľa, toho vraha, pozitívne sa postavil na jeho stranu, čo je úplne nepochybné. Postupoval prostredníctvom Facebooku, teda verejne," povedala sudkyňa Katarína Kohútiková.

Odsúdený napísal text vlani začiatkom júla na svoj profil na sociálnej sieti a skopíroval tiež na profil armády. " "Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit čtyři naše žoldáky. Přijel k nim a jen, co ho spatřili, šli srát, totálně na odpis. To, co se jim stalo, si po čertech zasloužili. Jsem vděčný, že nás těch šmejdů zbavili. Čeští žoldáci patří s těmi americkými k těm nejzkurvenějším," napísal.

Kesudis skôr uviedol, že svoje vyjadrenie prehnal. Bol vraj nahnevaný, za obsahom si ale stojí. Podľa súdneho znalca bolo jeho vyjadrenie spoločensky neprijateľné. Kesudis povedal, že chcel vyjadriť nesúhlas s prácou vojakov v Afganistane, ktorú považuje za okupačnú.

Prokurátor navrhoval tiež podmienečný trest. Kesudisov obhajca obžalobu spochybňoval a navrhoval súdu, aby jeho klienta oslobodil. "Obžaloba je hrubo a účelovo skreslená," povedal právnik. Kesudis podľa advokáta využil právo na slobodu slova v súvislosti s postupom štátu a armády. Vojaci na zahraničných misiách podľa Kesudisa nie sú hrdinovia, ale "zúčastňujú sa za peniaze vojenskej intervencie".

Obžalovaný v texte na internete bol síce podľa právnika neúctivý voči mŕtvym, vyjadrenie ale vraj malo "racionálny základ" a vychádzalo z nesúhlasu s politikou. "To, že sa vyjadruje vulgárne a neúctivo, neznamená, že nemá právo na slobodu prejavu. Česká misia nie je legitímna z viacerých dôvodov," dodal obhajca.

Na skupinu elitných českých vojakov zaútočil výbušninou samovrah 7. júla, keď boli na pravidelnom výjazde medzi civilistami. K vražde sa prihlásilo hnutie Taliban. Útok neprežili štyri výsadkári, piaty zomrel na následky zranení neskôr po prevoze do vlasti.

Kesudis sa v dobe výroku, ktorý je už zo sociálnej siete zmazaný, živil ako operátor, teraz je nezamestnaný. Členstvo v KSČM má kvôli kauze pozastavené. Po zverejnení komentára sa ním začala zaoberať polícia a prokurátor nakoniec podal na súd obžalobu.