Kuba prvýkrát umožní bežným Kubáncom domáci internet

Kuba prvýkrát umožní bežným Kubáncom domáci internet Reprofoto Youtube/News Podcast

Pripojenie z domova má doteraz len hŕstka Kubáncov, ktorí majú špeciálne povolenie od vlády.

 

 

Podľa BBC Kuba prvýkrát umožní zavedenie internetu do domácností. Pilotný projekt sa bude zatiaľ týkať len centra Havany. Cena za túto službu ešte nebola oznámená, ale podľa doterajších poplatkov si domáci internet väčšina Kubáncov nebude môcť dovoliť.

Na Kube je zatiaľ prístup na internet umožnený v štátom kontrolovaných internetových centrách a vlani v lete bola zavedená prvá verejná wi-fi v kubánskej metropole. Užívatelia ale musíia mať zriadený účet v štátnej telekomunikačnej spoločnosti ETECSA. Služba stojí dva doláre za hodinu, priemerný mesačný plat Kubáncov je asi 25 dolárov.

Zahraničné firmy platia pre svojich zamestnancov za domáci internet mesačne niekoľko stoviek dolárov.

Rozšírenie prístupu k internetu sľúbil kubánsky prezident Raúl Castro v rámci otepľovania vzťahov Havany s Washingtonom, ktoré začalo predvlani v decembri. Ako prvá kubánska vláda vlani v lete rozšírila kapacitu bezdrôtového spojenia v štátom kontrolovaných internetových centrách a znížila poplatky za pripojenie na polovicu na dva doláre za hodinu.

Kuba patrí ku krajinám s najmenej rozšíreným prístupom na internet, pripojenie má len asi päť percent populácie. V súčasnej dobe je v celej krajine šesťdesiatka staníc pre bezdrôtové pripojenie a asi 17 ich je v Havane. Ich prostredníctvom sa podľa spoločnosti ETECSA pripojilo vlani denne na internet asi 150.000 z 11 miliónov obyvateľov ostrova.